Ελληνο-γερμανική ενεργειακή συνεργασία στο υδρογόνο
Οι προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου υδρογόνου που μπορεί να αποτελέσει πυλώνα όχι μόνο για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών ρύπων αλλά και για την ελληνο-γερμανική ενεργειακή συνεργασία, αναδείχθηκαν μέσα από την ειδική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας μίλησε για τις ευκαιρίες διμερούς συνεργασίας για την ανάπτυξη πιλοτικών project στον κλάδο υδρογόνου, χαρακτηρίζοντας το υδρογόνο ως «κλειδί» για την απανθρακοποίηση υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου, της ενεργοβόρου βιομηχανίας αλλά και των μεταφορών. «Μελετάμε πώς νέες υποδομές φυσικού αερίου όπως ο αγωγός East Med αλλά και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας μπορούν να γίνουν “Hydrogen Ready” και συνεργαζόμαστε με τον αρμόδιο Διαχειριστή ΔΕΣΦΑ για το ενδεδειγμένο ποσοστό υδρογόνου που μπορεί να εγχυθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου (blending)», είπε.
Τον Ιούνιο η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο
Ο κ. Σκρέκας δεσμεύθηκε ότι εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο και σημείωσε το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ήδη για τον κλάδο, κάτι που αποτυπώθηκε και στις πάνω από 20 προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της έκκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ελληνικά έργα που μπορούν να ενταχθούν στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) «Υδρογόνο». Αναφερόμενος στα προαπαιτούμενα για την δημιουργία μιας οικονομίας υδρογόνου, σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε συντονισμό, ορατότητα στα σχήματα στήριξης, ξεκάθαρο ρυθμιστικό πλαίσιο, διακλαδικές συνέργειες και ανταγωνιστικά κόστη ώστε να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας για να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό του υδρογόνου».
Οι πέντε άξονες
Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, εξειδίκευσε τους πέντε άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για το Υδρογόνο ως εξής:
1.Συστήματα και Τεχνολογίες Υδρογόνου.
2. Yδρογόνο και carbon neutrality.
3. Ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής αγοράς υδρογόνου.
4. Ρυθμιστικό πλαίσιο.
5. Οδικός χάρτης στοχευμένων εμβληματικών επενδύσεων που θα στείλουν τα κατάλληλα σήματα στους επενδυτές.
Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, η Εθνική Στρατηγική για το Υδρογόνο θα συμπεριληφθεί στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που θα ενσωματώνει όχι μόνο τον πιο φιλόδοξο στόχο για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που υιοθέτησε η ΕΕ, αλλά και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελλών για τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση που θα ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι. «Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την στήριξη και προώθηση του υδρογόνου, καλύπτοντας όλη την αλυσίδα αξίας και αναδεικνύοντας την κεντρική του θέση στην μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική της χώρας». Για να καταλήξει ότι «το υδρογόνο δεν αποτελεί τη σαμπάνια, αλλά… το επιτραπέζιο νερό στο τραπέζι της απανθρακοποίησης».
Η γερμανική πλευρά
Η έμφαση την οποία δίνει η Γερμανία στο πράσινο υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ (σε αντιπαραβολή με το μπλε υδρογόνο που προέρχεται από το φυσικό αέριο) επιβεβαιώθηκε από τις τοποθετήσεις των Γερμανών συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ. Ερνστ Ράιχελ, το πράσινο υδρογόνο μπορεί να φέρει πιο κοντά τις δυο χώρες και γι αυτό προστέθηκε στο Ελληνο-Γερμανικό Σχέδιο Δράσης, κατά την τελευταία επικαιροποίησή του στα τέλη του 2020. Ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη πρόταση του νέου επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Αρμιν Λάσετ για μια «ενεργειακή συμμαχία των χωρών της Μεσογείου βασισμένη στο πράσινο υδρογόνο», ενώ υπογράμμισε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 2 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια για να δημιουργήσει μια διεθνή αγορά υδρογόνου.
Τέλος, ο Τόμας, Ράχελ, γραμματέας του γερμανικού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας τόνισε ότι το πράσινο υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνοντας τις υψηλές δυνατότητες της Ελλάδας για την ενίσχυση συνεργασιών για την προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας.
To υδρογόνο στο Φόρουμ των Δελφών
Το υδρογόνο είχε όμως την τιμητική του και στο σημερινό πάνελ του Φόρουμ των Δελφών που αφορούσε στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, με τη συμμετοχή του κ. Σκρέκα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και του υπουργού Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας Νασέρ Νουρεντίνι.
Σύμφωνα με τον κ. Τίμερμανς, το φυσικό αέριο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά απαιτείται προσοχή ώστε να μην «κλειδωθεί» μακροπρόθεσμα στο ενεργειακό μείγμα. Απαιτείται συνεπώς μια υποδομή που να είναι έτοιμη για την επόμενη γενιά, δηλαδή το υδρογόνο.
«Κράτη όπως η Ελλάδα και η Β. Μακεδονία είναι έτοιμες να γίνουν περιφερειακοί κόμβοι για αυτές τις υποδομές και έτσι θα λύσουν το πρόβλημα και της μεταφοράς ηλιακής ενέργειας μέσω μετατροπής της σε υδρογόνο. Αν έχεις έτοιμες τις υποδομές φυσικού αερίου για να υποδεχτούν το υδρογόνο, τότε στο μέλλον οι επενδύσεις θα είναι μόνο το 25% συγκριτικά με το να τις δημιουργήσεις από την αρχή», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Αίσθηση τέλος προκάλεσε η αναφορά του κ. Νουρεντίνι ότι «στηρίζει πλήρως το υδρογόνο γιατί θα είναι κρίσιμο για χώρες όπως η δική μας. Με την Ελλάδα μπορούμε να γίνουμε κόμβος στη μεταφορά του».
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News