Guardian: Θα κερδίσει η Αθήνα τη μάχη με τη ζέστη;
Αφιέρωμα στη μάχη της Αθήνας με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνει ο Guardian, καθώς η ελληνική πρωτεύουσα είναι όχι μόνο η πιο θερμή από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής.
«Η επόμενη δεκαετία θα αφορά τη ζέστη. Το πώς τη διαχειριζόμαστε και ετοιμαζόμαστε για αυτήν θα είναι ζωτικής σημασίας», λέει στη βρετανική εφημερίδα η Λενιώ Μυριβήλη, πρόεδρος του Extreme Heat Resilience Alliance της Ουάσιγκτον και σύμβουλος του δημάρχου Αθηνών, Κώστα Μπακογιάννη.
Πραγματικά, μελέτη του Newcastle University που πραγματοποιήθηκε το 2018 εξετάζοντας 571 ευρωπαϊκές πόλεις προέβλεψε ότι η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τις χειρότερες αυξήσεις στην ξηρασία και τους καύσωνες έως το 2050.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επίσης συμπεριέλαβε την ελληνική πρωτεύουσα ανάμεσα σε εκείνες που είναι πιο εκτεθειμένες στην άνοδο της θερμοκρασίας. Με τους καύσωνες να γίνονται πιο συχνοί και έντονοι, ο οίκος προέβλεψε ότι εάν αυτό αρχίσει να επιδρά αρνητικά στην τουριστική δραστηριότητα, θα μπορούσε να επηρεάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
«Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Μεσόγειο θα αυξηθεί έως και κατά 2 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 30 χρόνια. Το καλοκαίρι, η θερμοκρασία του αέρα θα αυξηθεί πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου», λέει στον Guardian ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής ατμοσφαιρικής φυσικής.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι μία κλιματική κρίση, αλλά εμφανώς μία κλιματική έκτακτη ανάγκη. Για να κάνουμε καλά τη δουλειά μας, πρέπει να επιμείνουμε στις αρχές της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας», λέει στον Guardian ο Κώστας Μπακογιάννης.
Με τη βοήθεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, των κοινοτικών κονδυλίων και των δημοτικών τελών, ο προϋπολογισμός για τους χώρους πρασίνων στην Αθήνα έχει τετραπλασιαστεί, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Κάθε χρόνο, 10 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη διατήρηση της φύσης.
Σύμφωνα με τον Guardian, έχει γίνει πρόοδος στη μείωση των λωρίδων για τα αυτοκίνητα και την αύξηση του χώρου για τους πεζούς και τα ποδήλατα, στην αναβίωση των λόφων της Αθήνας, τη λειτουργία των σιντριβανιών της πόλης και τη δημιουργία των λεγόμενων «πάρκων-τσέπης».
Βέβαια, η εφημερίδα αναγνωρίζει ότι όλες οι αλλαγές δεν έγιναν δεκτές χωρίς κριτική. «Η αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Στο τέλος της μέρας, η βελτίωση της ποιότητας ζωής δεν είναι ιδεολογική. Σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί», λέει ο Κ. Μπακογιάννης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News