SUSTAINABILITY-LINKED BONDS

Η ΔΕΗ δίνει σήμα για εκδόσεις αειφόρων ομολόγων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η ΔΕΗ δίνει σήμα για εκδόσεις αειφόρων ομολόγων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Η επιτυχημένη έκδοση ομολόγου με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Bond-SLB) της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει «σηματωρό» για αντίστοιχες εκδόσεις από άλλους ενεργειακούς ομίλους στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτιμούν στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ άντλησε 650 εκατ. ευρώ (έναντι αρχικού σχεδιασμού για 500 εκατ. ευρώ) από την ομολογιακή έκδοση που ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, λόγω του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, κυρίως από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να ξανανοίξει το βιβλίο προσφορών τη Δευτέρα για να αντλήσει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ακόμα, για να εκμεταλλευθεί την ισχυρή ζήτηση.

Η EBRD τοποθέτησε 50 εκατ. ευρώ στην έκδοση και, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ άνοιξε μια νέα αγορά, αυτή των SLB ομολόγων για εταιρείες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, φέρεται διατεθειμένη να επενδύσει και σε άλλες εκδόσεις στην περιοχή. Όπως δήλωσε ο Γιώργoς Γκιαούρη, επικεφαλής του κλάδου ενέργειας της EBRD για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην ιστοσελίδα ICIS, η έκδοση της ΔΕΗ στέλνει σήμα ότι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση της Τράπεζας θα συναρτάται ολοένα και περισσότερο με στρατηγικές απανθρακοποίησης και υιοθέτηση των λεγόμενων δεικτών ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Εταιρική Διακυβέρνηση). 

Στο ίδιο μήκος κύματος, δεύτερος αξιωματούχος της EBRD τόνισε ότι «με χαρά θα στηρίξουμε άλλους ενεργειακούς ομίλους στην περιοχή με υψηλή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα να υιοθετήσουν αντίστοιχες στρατηγικές απανθρακοποίησης».

Ποια εταιρεία θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της ΔΕΗ στο επόμενο διάστημα;  Επενδυτικοί τραπεζίτες στο Λονδίνο εκτιμούν ότι μια πιθανή υποψήφια προς έκδοση ομολόγου SLB είναι η Bulgarian Energy Holding (BEH), η οποία αξιολογείται με Βa1 από τη Moody’s και με ΒΒ από τη Fitch, η οποία στις 2 Μαρτίου αναβάθμισε σε «θετικές» από «σταθερές» τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας.

«Η ΒΕΗ θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια τέτοια έκδοση, δημιουργώντας ένα ελκυστικό ομολογιακό story για το μονοπάτι απανθρακοποίησής της», σημείωσε πηγή της αγοράς. Το στέλεχος της Fitch Pilar Auguets υπογράμμισε ότι η επένδυση της EBRD στην έκδοση της ΔΕΗ στέλνει ένα μήνυμα για τους ενεργοβόρους ομίλους στην Ευρώπη, ότι η χρηματοδότηση απαιτεί πλέον ισχυρή δέσμευση για πράσινες δράσεις. Επομένως ίσως δούμε σύντομα ομόλογα με ρήτρα αειφορίας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. 

Σύμφωνα πάντως με τραπεζικές πηγές, μια πιθανή έκδοση SLB από τη «ρουμανική ΔΕΗ» Complexul Energetic Oltenia θα είναι δύσκολη επειδή η πιστοληπτική της ικανότητα δεν έχει βαθμολογηθεί από κανέναν από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης. 

Οσο για την ίδια τη ΔΕΗ, δηλώνει δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της Γιώργου Στάσση (στους Financial Times) ότι η δική της έκδοση SLB ήταν μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν νέες εκδόσεις. Μια εκτίμηση εύλογη, αν λάβει κανείς υπόψη την ισχυρή δυναμική που παρατηρείται διεθνώς όχι μόνο για τις εκδόσεις ομολόγων με ρήτρα αειφορίας, αλλά και για τα «πράσινα» ομόλογα (που διαφοροποιούνται από το SLB καθώς τα κεφάλαια που αντλούνται πρέπει υποχρεωτικά να διοχετευθούν σε «πράσινες» δράσεις, ενώ οι SLB τίτλοι συναρτώνται με τους στόχους που θέτει η εταιρεία για τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, χωρίς δεσμεύσεις για την χρήση των κεφαλαίων) και τα λεγόμενα ethical bonds, που συνδέονται με τους δείκτες ESG.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, οι τρεις αυτές κατηγορίες ομολόγων αντιστοιχούν στο 17% όλων των ομολογιακών εκδόσεων μέχρι στιγμής, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020 το ποσοστό ήταν μόλις 7%. Η Ιταλία στις αρχές Μαρτίου έγινε η πρώτη χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που εξέδωσε πράσινο ομόλογο  αντλώντας 8,5 δισ. ευρώ (και συγκεντρώνοντας προσφορές 80 δισ. ευρώ), ενώ σε εταιρικό επίπεδο, ξεχωρίζει φέτος το πράσινο ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ της ισπανικής Iberdrola, μητρικού ομίλου της Ρόκας Ανανεώσιμες. Η νέα λέξη «greenium» στην αργκό των αγορών (από το green και το premium) μάλλον ήρθε για να μείνει…

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News