Επένδυση 500 εκατ. ευρώ στην αποθήκευση ενέργειας σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Πώς εντάσσεται το σχέδιο με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη
Και στην αποθήκευση ενέργειας επεκτείνει τις δραστηριότητές της η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ έως το 20% το 2024, και με «φόντο» την εκπόνηση του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου από την Πολιτεία που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των επενδύσεων αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗΑΝ κατέθεσε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας 8 αιτήσεις για αδειοδότηση σταθμών αποθήκευσης ενέργειες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση συστοιχιών μπαταριών συνολικής δυναμικότητας περίπου 1 GW με ενέργεια αποθήκευσης 3 GWh (Γιγαβατώρες). Στην πλήρη ανάπτυξή της η επένδυση είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, μια από τις μεγαλύτερες δηλαδή που έχουν εξαγγελθεί αυτή τη στιγμή στον συγκεκριμένο κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σταθμοί είναι προσεκτικά διαστασιολογημένοι και η χωροθέτησή τους «κουμπώνει» με το επενδυτικό πλάνο του ομίλου της ΔΕΗ για τη ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Υπενθυμίζεται ότι η η ΔΕΗ προγραμματίζει την ανάπτυξη Φ/Β ισχύος 2,3 GW στη Δυτική Μακεδονία, αρχή γενομένης από πάρκο ισχύος 230 GW. Στη Μεγαλόπολη ο σχεδιασμός κάνει λόγο για ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 500 MW και βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης το πρώτο project, ισχύος 50 ΜW.
Οι μονάδες αποθήκευσης είναι απαραίτητες για τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα βασισμένο στις ΑΠΕ, γιατί επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη χρήση των ΑΠΕ και βελτιώνουν την αποδοτικότητά τους, ενισχύοντας παράλληλα την ευελιξία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Άλλα σημαντικά project που έχουν εξαγγελθεί στον κλάδο αποθήκευσης είναι η μονάδα 250 MW, που προωθείται από την Eunice, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία και το έργο αντλησιοταμίευσης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» στην Αμφιλοχία (700 MW).
Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, εντός του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση, που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή η Ομάδα Εργου που συστήθηκε από το ΥΠΕΝ τον Δεκέμβριο του 2020 με project manager τον καθηγητή του ΕΜΠ Στ. Παπαθανασίου. Μεταξύ άλλων εξετάζονται οι αναγκαίες νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις για:
- Τη συμμετοχή των μονάδων αποθήκευσης στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ως ανεξάρτητοι συμμετέχοντες είτε μέσω εκπροσώπησης.
- Το πλαίσιο αδειοδότησης και σύναψης συμβάσεων με τους αντίστοιχους Διαχειριστές και λειτουργούς αγορών.
- Την αναγνώριση της αξίας και εναλλακτικών πηγών εσόδων των σταθμών αποθήκευσης.
- Τη διερεύνηση μηχανισμών και εργαλείων για τη στήριξη των επενδύσεων στους εν λόγω σταθμούς.
- Τη συμβατότητα του υπό κατάρτιση πλαισίου με την νομοθεσία της ΕΕ.
- Τη σύναψη συμβάσεων PPA και την ένταξη των αποθηκευτικών σταθμών σε χαρτοφυλάκια μαζί με μονάδες ΑΠΕ για την από κοινού δραστηριοποίηση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
- Την εγκατάσταση και αποτελεσματική αξιοποίηση διεσπαρμένων αποθηκευτικών μονάδων σε εγκαταστάσεις χρηστών (παραγωγών-καταναλωτών-αυτοπαραγωγών).
- Την ανάπτυξη της αποθήκευσης στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, κεντρικής ή αποκεντρωμένης, ως εργαλείο για τη διείσδυση των ΑΠΕ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News