Green Economy Δευτέρα 21/10/2024, 22:38
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Άλμα 1,9% για το WTI και 1,6% για το brent

Πετρέλαιο: Άλμα 1,9% για το WTI και 1,6% για το brent

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το WTI να αυξάνονται κατά 1,9% πάνω από τα 70,5 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 8,4% και του Brent κατά 1,6% στα 74,2 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας κατά 7,6%, λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που απειλούν με διαταραχές της προσφοράς και των κινήσεων οικονομικής τόνωσης από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Η όξυνση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και οι απειλές του Ισραήλ για αντίποινα κατά του Ιράν έχουν αυξήσει τους γεωπολιτικούς κινδύνους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ στόχευσε την κατοικία του πρωθυπουργού Netanyahu, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα εφάρμοσε μέτρα τόνωσης, συμπεριλαμβανομένων μειώσεων των επιτοκίων δανεισμού, για να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Παρά τις εξελίξεις αυτές, οι ανησυχίες παραμένουν για την αδύναμη ζήτηση στην Κίνα και τις προβλέψεις για αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ+ να έχει προγραμματίσει να αποκαταστήσει την παραγωγή από τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 3% σε επίπεδα άνω των 2,3 δολαρίων/MMBtu τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από τη σημαντική πτώση κατά 14,2% την περασμένη εβδομάδα, λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και των προβλέψεων για ψυχρότερο καιρό που θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση θέρμανσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης των ΗΠΑ αυξήθηκαν προς τα 2,19 δολάρια ανά γαλόνι από το χαμηλό σημείο του μήνα στα 2,18 δολάρια που σημειώθηκε στις 16 Οκτωβρίου, εν μέσω ενδείξεων για μείωση των προμηθειών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 2% σε πάνω από 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω των ανησυχιών για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που ενδέχεται να διαταράξουν τον ενεργειακό εφοδιασμό, ιδίως εάν κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες Ισραήλ-Ιράν. Παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι κατά 95% γεμάτες και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξάνονται, οι τιμές παραμένουν κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2023 λόγω των περιφερειακών κινδύνων εφοδιασμού και ενός αναμενόμενου ψυχρού κύματος, με μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο να αναμένεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουν θερμοκρασίες χαμηλότερες του κανονικού για την εποχή θερμοκρασίες. Η νορβηγική παραγωγή φυσικού αερίου έχει επανέλθει στο κανονικό επίπεδο μετά τη συντήρηση, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του εφοδιασμού, αλλά η αγορά παραμένει ευαίσθητη στις περαιτέρω γεωπολιτικές εξελίξεις και στα καιρικά φαινόμενα ενόψει της περιόδου θέρμανσης.

Παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ως επί το πλείστον υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες έως τις αρχές Νοεμβρίου, οι προβλεπόμενες ψυχρότερες συνθήκες την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για θέρμανση, οδηγώντας σε προβλεπόμενη αύξηση της μέσης ζήτησης φυσικού αερίου από 96,0 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανά ημέρα (bcfd) αυτή την εβδομάδα σε 100,2 bcfd την επόμενη εβδομάδα.

Η μέση παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε στα 101,5 bcfd τον Οκτώβριο, από 101,8 bcfd τον Σεπτέμβριο, και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι παραγωγοί θα μειώσουν περαιτέρω την παραγωγή το 2024 για πρώτη φορά από το 2020 λόγω της μείωσης των δραστηριοτήτων γεώτρησης. Επιπλέον, οι ροές φυσικού αερίου προς τις επτά μεγάλες αμερικανικές μονάδες εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο στα 13,1 bcfd αυτόν τον μήνα, από 12,7 bcfd τον Σεπτέμβριο, αν και εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 14,7 bcfd που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.

Σημειώνεται ότι η τελευταία έκθεση της EIA έδειξε μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου κατά 2,19 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 11 Οκτωβρίου, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση κατά 2,3 εκατ. βαρέλια. Ομοίως, τα αποθέματα αποσταγμάτων και πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν κατά 3,53 εκατ. και 0,343 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί λόγω της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να εξαπολύουν αεροπορικές επιδρομές κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών στην Υεμένη και το Ισραήλ να εντείνει τις επιθέσεις στο Λίβανο, εγείροντας φόβους για αντίποινα. Ωστόσο, τα απογοητευτικά μέτρα στήριξης της κατοικίας από την κινεζική κυβέρνηση περιόρισαν την ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας λόγω των ανησυχιών για τη ζήτηση.

Moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News