Green Economy Παρασκευή 11/10/2024, 20:32
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Ξανά σε πτώση καθώς οι επενδυτές εστίαζουν σε Ισραήλ και Κίνα

Πετρέλαιο: Ξανά σε πτώση καθώς οι επενδυτές εστίαζουν σε Ισραήλ και Κίνα

Το πετρέλαιο την Παρασκευή σημείωσε πτώση σε μια ασταθή διαπραγμάτευση, καθώς οι traders κατέγραψαν κέρδη και αποδέσμευσαν ορισμένες θέσεις εν όψει των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν και της πιθανής εφαρμογής νέων μέτρων τόνωσης της οικονομίας στην Κίνα.

Το West Texas Intermediate κινήθηκε κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διατηρήθηκε κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άλμα άνω του 3% την Πέμπτη. Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν για την επίθεση με πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει εισηγηθεί την αποφυγή επίθεσης σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, η υποβόσκουσα αυτή πιθανότητα αφήνει τους επενδυτές σε εγρήγορση. Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή έχει ενισχύσει τη μεταβλητότητα των τιμών και έχει ωθήσει τα hedge funds να ενισχύσουν τις καθαρές θέσεις αγοράς. 

«Περιμένουμε το γεγονός σχετικά με τα αντίποινα του Ισραήλ, χωρίς κανείς να είναι πραγματικά σίγουρος για το τι πρόκειται να κάνει», δήλωσε ο Scott Shelton, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην TP ICAP Group Plc. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που γνωρίζω οι οποίοι συναλλάσσονται ενεργά είναι τοποθετημένοι στο περιθώριο και περιμένουν τα αντίποινα αντί να μπουν ενεργά στο παιχνίδι».  

Πετρέλαιο: Ξανά σε πτώση καθώς οι επενδυτές εστίαζουν σε Ισραήλ και Κίνα-1

Το Πεκίνο έχει προγραμματίσει ενημέρωση για αυτό το Σαββατοκύριακο για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ένα πιθανό πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας. Η παραπαίουσα κατανάλωση πετρελαίου και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο έχουν επιβαρύνει το κλίμα της αγοράς φέτος. 

Σε ένα ακόμη σημάδι της εξασθενημένης ζήτησης, η BP Plc δήλωσε ότι τα χαμηλότερα περιθώρια κέρδους από την επεξεργασία αργού θα πλήξουν τα κέρδη κατά 400 έως 600 εκατ. δολάρια, συντασσόμενη με παρόμοιες προβλέψεις της Exxon Mobil Corp. και της Shell Plc.  

Το WTI για παράδοση Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 0,5% στα 75,47 δολάρια το βαρέλι στις 12:26 μ.μ. στη Νέα Υόρκη (19:26 ώρα Ελλάδας) ενώ το Brent για διακανονισμό Δεκεμβρίου διολίσθησε κατά 0,4% στα 79,05 δολάρια το βαρέλι.

Moneryeview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News