Green Economy Πέμπτη 10/10/2024, 20:32
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Έντονες διακυμάσεις στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή

Πετρέλαιο: Έντονες διακυμάσεις στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο, διακόπτοντας μια διήμερη πτώση, καθώς οι εικασίες σχετικά με την απάντηση του Ισραήλ στην πυραυλική επίθεση του Ιράν ταλανίζουν την αγορά. 

Το West Texas Intermediate σημείωσε άλμα άνω του 3% και ξεπέρασε τα 75 δολάρια το βαρέλι. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ σχεδιάζει να συνεδριάσει το βράδυ της Πέμπτης για να συζητήσει πώς θα προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν. Την Τετάρτη, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι η απάντηση του έθνους «θα είναι φονική, ακριβής και πάνω απ’ όλα αιφνιδιαστική», ενώ το Ιράν έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμο να εκτοξεύσει χιλιάδες πυραύλους αν χρειαστεί. 

«Καθώς οδεύουμε προς το Σαββατοκύριακο, το αργό πετρέλαιο είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει τις διακυμάνσεις του, καθώς η αγορά αγωνίζεται να τιμολογήσει τις πιθανές εξελίξεις», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη trader για τον κλάδο ενέργειας στην CIBC Private Wealth Group. «Οι traders είναι γεμάτοι ενθουσιασμό και σε μεγάλο βαθμό σε κατάσταση αναμονής, με λίγη σιγουριά προς οποιαδήποτε κατεύθυνση λόγω των υψηλών επιπέδων αβεβαιότητας».

Πετρέλαιο: Έντονες διακυμάσεις στον απόηχο της έντασης στη Μέση Ανατολή-1

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες έχουν εκτοξεύσει τη μεταβλητότητα στα ύψη και έχουν ωθήσει τα hedge funds να προσθέσουν περισσότερες καθαρές θέσεις long. Ο πρόεδρος Joe Biden έχει προσπαθήσει να αποθαρρύνει μια επίθεση στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές και μίλησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu την Τετάρτη για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα μήνα. Αλλά η κλήση έφερε στο επίκεντρο την περιορισμένη ικανότητα του Αμερικανού ηγέτη να επηρεάσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ακόμα, οι ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας συνεχίζουν να παραμένουν και η έλλειψη νέων σημαντικών κινήτρων από το Πεκίνο αυτή την εβδομάδα προκάλεσε ένα ευρύ ξεπούλημα της αγοράς την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου. Η κεντρική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει νέα ενημέρωση για τη δημοσιονομική πολιτική το Σάββατο. 

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν.

Το WTI για παράδοση Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 3,5% στα 75,78 δολάρια το βαρέλι στις 12:50 μ.μ. στη Νέα Υόρκη (19:50 ώρα Ελλάδος, την ίδια ώρα το Brent για διακανονισμό Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 3,5% στα 79,26 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News