Green Economy Σάββατο 5/10/2024, 19:53
GREEN ECONOMY

Η Σ. Αραβία ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου στην Ασία εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας στην αγορά

Η Σ. Αραβία ανεβάζει την τιμή του πετρελαίου στην Ασία εν μέσω αυξανόμενης αστάθειας στην αγορά

Η Σαουδική Αραβία αύξησε τις κύριες τιμές πετρελαίου για τους αγοραστές στην Ασία εν μέσω αυξημένης μεταβλητότητας στην αγορά αργού, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο κρατικός παραγωγός Saudi Aramco αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης της κύριας ποιότητας αργού Arab Light κατά 90 σεντς σε ένα premium 2,20 δολαρίων το βαρέλι έναντι του περιφερειακού δείκτη αναφοράς για τους αγοραστές στην Ασία, σύμφωνα με έναν κατάλογο τιμών που είδε το Bloomberg. Η εταιρεία αναμενόταν να αυξήσει το ασφάλιστρο κατά 65 σεντς το βαρέλι, σύμφωνα με έρευνα μεταξύ traders και διυλιστηρίων.

Παράλληλα, η Aramco μείωσε την τιμή όλων των ποιοτήτων προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Το πετρέλαιο έχει κάνει άλμα από τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση με πυραύλους κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για τις καταστροφικές επιθέσεις στον Λίβανο που σχεδόν εξαφάνισαν την ηγεσία της Χεζμπολάχ. Το αργό πετρέλαιο αναφοράς Brent κέρδισε πάνω από 8% αυτή την εβδομάδα εν μέσω των επιθέσεων και εν αναμονή πιθανών ισραηλινών αντιποίνων, και διαπραγματεύεται γύρω στα 78 δολάρια το βαρέλι.

Μέχρι στιγμής, οι αγορές έχουν αποτινάξει τους περισσότερους περιφερειακούς κινδύνους, καθώς οι συγκρούσεις δεν περιόρισαν τις προμήθειες και οι επενδυτές επικεντρώθηκαν αντ’ αυτού στην εντεινόμενη ανησυχία για τη χαμηλή ζήτηση. Εν μέσω ανησυχιών ότι η υποτονική κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα θα αφήσει επιπλέον αργό στην αγορά, η συμμαχία ΟΠΕΚ+ -με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία- ανέστειλε τον περασμένο μήνα την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής για δύο μήνες, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα μέλη του γκρουπ που προχώρησαν σε εθελοντικές μειώσεις της παραγωγής δεν θα προχωρήσουν με ένα προηγούμενο σχέδιο να αρχίσουν να ανατρέπουν τις μειώσεις αυτές τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Η καθυστέρηση στην έναρξη της επιστροφής στην παραγωγή βαρελιών θα μπορούσε να αφήσει τη Σαουδική Αραβία να εξάγει λιγότερα από 6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όπως έκανε τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News