Green Economy Παρασκευή 20/09/2024, 22:38
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο το WTI

Πετρέλαιο: Με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο το WTI

Το πετρέλαιο έκλεισε με μικρή μεταβολή μετά από μια ημέρα ασταθούς διαπραγμάτευσης, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν, ενώ η ώθηση από την απότομη μείωση των επιτοκίων της Federal Reserve εξασθένησε.

Το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent βρέθηκε πάνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι. Παρόλα αυτά, το WTI σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ Ibrahim Aqil σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού την Παρασκευή. Η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαίωσε τη δολοφονία, αλλά η επίθεση τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί και να εμπλέξει άμεσα το Ιράν, απειλώντας τις ροές αργού από την περιοχή.

«Το αργό αγωνίστηκε για κατεύθυνση σήμερα, καθώς τα αντίθετα ρεύματα στην αγορά παραμένουν ισχυρότερα από οποιοδήποτε σαφές θέμα κατεύθυνσης», δήλωσε η Rebecca Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας στην CIBC Private Wealth. «Τα πρόσφατα ράλι καθοδηγήθηκαν από την κάλυψη βραχυπρόθεσμων θέσεων και τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, αλλά οι συνεχιζόμενες ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της ζήτησης της Κίνας και τα ισοζύγια προσφοράς του 2025 εξακολουθούν να ρίχνουν σκιά».

Πετρέλαιο: Με τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο το WTI-1

 

Το WTI υποχώρησε κάτω από τα 66 δολάρια το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχίας για την αδύναμη κατανάλωση, ιδίως στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα. Η μείωση των επιτοκίων της Fed παρέχει τώρα περιθώριο στο Πεκίνο να προσφέρει περισσότερα νομισματικά και δημοσιονομικά κίνητρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Securities Times.

Οι παραγωγοί καυσίμων στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για την εποχή της μικρότερης συντήρησης των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφόρησης αγοράς IIR Energy, γεγονός που αμβλύνει ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την υποχώρηση των προμηθειών πετρελαίου. Τα διυλιστήρια σχεδιάζουν να θέσουν εκτός λειτουργίας περίπου 529.000 βαρέλια ημερήσιας δυναμικότητας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. 

Το WTI για παράδοση Οκτωβρίου, η οποία λήγει την Παρασκευή, διαμορφώθηκε με μικρή μεταβολή στα 71,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πιο ενεργό συμβόλαιο του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 71 δολάρια το βαρέλι. Το Brent για διακανονισμό Νοεμβρίου υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στα 74,49 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News