Green Economy Παρασκευή 13/09/2024, 22:50
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Με εβδομαδιαία κέρδη για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου

Πετρέλαιο: Με εβδομαδιαία κέρδη για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου

Το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς οι παραγωγοί άρχισαν να επαναφέρουν την παραγωγή μετά το πέρασμα της καταιγίδας Francine, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να καταγράφουν το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος τους σε ένα μήνα, καθώς οι διαταραχές και το κλίμα κινδύνου στις ευρύτερες αγορές βοήθησαν να χαλαρώσει μια προηγουμένως υπερπουλημένη αγορά αργού.

Το West Texas Intermediate διολίσθησε περίπου 0,5% για να διαμορφωθεί κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι, εγκαταλείποντας τα προηγούμενα κέρδη αφού η Shell Plc άρχισε να επαναφέρει την παραγωγή σε λειτουργία στον Κόλπο του Μεξικού. Η προηγούμενη ανάκαμψη είχε ως επί το πλείστον προέλθει από την κάλυψη των ακραίων πτωτικών τοποθετήσεων, αφού οι τιμές διαμορφώθηκαν κάτω από τα 66 δολάρια την Τρίτη, τη χαμηλότερη τιμή κλεισίματος από τον Δεκέμβριο του 2021. 

Η Francine -η οποία αποδυναμώθηκε από την προηγούμενη ισχύ του τυφώνα- είχε κλείσει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού και οι αγορές μετοχών κέρδιζαν, προσφέροντας ώθηση στο αργό. Το αργό αυξήθηκε κατά 1,4% για την εβδομάδα, το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος από τις αρχές Αυγούστου. Παρόλα αυτά, η μεγάλη αύξηση του αριθμού των γεωτρήσεων την Παρασκευή άσκησε πιέσεις στο πετρέλαιο, δήλωσε ο Robert Yawger, διευθυντής του τμήματος ενεργειακών προθεσμιακών συμβολαίων της Mizuho Securities USA.

 

Πετρέλαιο: Με εβδομαδιαία κέρδη για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου-1

 

Το WTI έχει υποχωρήσει κατά 15% αυτό το τρίμηνο λόγω των ανησυχιών για την πτώση της ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης κατά το πρώτο εξάμηνο ήταν η χαμηλότερη από την εποχή της πανδημίας, καθώς η οικονομία της Κίνας εξασθένησε. Σε αυτό το πλαίσιο, το καρτέλ παραγωγών ΟΠΕΚ+ ανέβαλε ένα σχέδιο για τη χαλάρωση των περιορισμών της προσφοράς και οι ροές πετρελαίου από τη Λιβύη συνέχισαν να υποχωρούν.

«Η αγορά δεν στερείται ανοδικών δυνατοτήτων, δεδομένων των πρόσφατων διενέξεων στη Λιβύη και μιας σειράς γεωπολιτικών στρεβλώσεων τα τελευταία χρόνια», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Macquarie, συμπεριλαμβανομένων των Marcus Garvey και Vikas Dwivedi. «Προβλέπουμε ένα ισχυρό πλεόνασμα, καθώς η αύξηση της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ και η υποτονική ζήτηση θα περιορίσουν την ανάγκη της αγοράς να επιστρέψει ο ΟΠΕΚ+ βαρέλια όπως έχει προγραμματιστεί».

Η Federal Reserve των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να ξεκινήσει τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα μετά την εμφάνιση ενδείξεων επιβράδυνσης της αγοράς εργασίας και οι επενδυτές ενισχύουν τα στοιχήματα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη και να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας.

Το WTI για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στα 68,65 δολάρια το βαρέλι και το Brent για διακανονισμό Νοεμβρίου σημείωσε πτώση 0,5% για να διαμορφωθεί στα 71,61 δολάρια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News