Green Economy Παρασκευή 30/08/2024, 23:01
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Έντονα πτωτικά – Στα 73,55 δολ. το WTI και στα 78,80 δολ. το βαρέλι το Brent

Πετρέλαιο: Έντονα πτωτικά – Στα 73,55 δολ. το WTI και στα 78,80 δολ. το βαρέλι το Brent

Το πετρέλαιο σημείωσε απότομη πτώση, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τις προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει με τις προαναγγελθείσες αυξήσεις της παραγωγής το τέταρτο τρίμηνο. 

Το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 3,1% και διαμορφώθηκε στα 73,55 δολάρια το βαρέλι. Αρκετοί εκπρόσωποι του συνασπισμού του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αναμένουν να προχωρήσουν οι αυξήσεις της παραγωγής, αν και η ομάδα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να «παύσει ή να αντιστρέψει» τις αυξήσεις, αν χρειαστεί. Η είδηση υπερίσχυσε των απότομων απωλειών προσφοράς στη Λιβύη, όπου οι ταραχές έχουν μειώσει την παραγωγή κατά 68%.

«Οι τιμές του πετρελαίου WTI μπορούν εύκολα να διαπραγματευτούν στα χαμηλά 60 δολάρια για ένα διάστημα», δήλωσε ο John Kilduff, συνιδρυτής της Again Capital LLC. «Πιστεύω ότι μια διάσπαση κάτω από τα 70 δολάρια για το WTI θα τραβήξει την προσοχή του ΟΠΕΚ+ και θα προκαλέσει μια αντίδραση πολιτικής παραγωγής».

Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς του αργού σημείωσε την πρώτη συνεχόμενη μηνιαία απώλεια φέτος, με την Goldman Sachs Group Inc. και τη Morgan Stanley να είναι οι τελευταίες που μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, επικαλούμενες τις απογοητευτικές προοπτικές ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα Κίνα.

Οι τιμές έκαναν αρχικά βουτιά αφού το Reuters ανέφερε ότι η ομάδα παραγωγών αναμένεται να προχωρήσει σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής από τον Οκτώβριο. Με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του αναμένεται να προσθέσουν 180.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς αποκαθιστούν σταδιακά την παραγωγή που έχει σταματήσει από το 2022. 

«Εάν η οικονομία της Κίνας συνεχίσει να δυσκολεύεται, ο ΟΠΕΚ+ δεν μπορεί να συγκεντρώσει αρκετές περικοπές για να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα», δήλωσε ο Kilduff.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημεία. Οι αναθεωρήσεις των αμερικανικών στοιχείων έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναπτύχθηκε με ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη. Τα αποθέματα αργού στην Αμερική βρίσκονται επίσης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, με τα αποθέματα στο βασικό κόμβο του Cushing, στην Οκλαχόμα, να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

 

Πετρέλαιο: Έντονα πτωτικά – Στα 73,55 δολ. το WTI και στα 78,80 δολ. το βαρέλι το Brent-1

 

Τον Αύγουστο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονται σε ένα εύρος που είναι το μεγαλύτερο από τον Ιανουάριο, εκτείνοντας 2,29 δολάρια σε μέση ημερήσια βάση. Η ιστορική μεταβλητότητα των 30 ημερών, η οποία αποτελεί ένα άλλο μέτρο των διακυμάνσεων των τιμών, είναι επίσης η υψηλότερη από τον Ιανουάριο. Η συναλλακτική δραστηριότητα την Παρασκευή ήταν επίσης μειωμένη ενόψει του Σαββατοκύριακου των αργιών στις ΗΠΑ για την Ημέρα της Εργασίας. 

Καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την εμβάθυνση της κρίσης στη Λιβύη, ένας δείκτης της αγοράς έχει εκτοξευθεί. Ο δείκτης Brent-Dubai EFS, ο οποίος μετρά τη διαφορά των τιμών μεταξύ των δύο δεικτών αναφοράς, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών αυτή την εβδομάδα. 

Το Brent για διακανονισμό του Οκτωβρίου υποχώρησε και διαμορφώθηκε στα 78,80 δολάρια το βαρέλι και το WTI για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε πτώση 3,1% για να διαμορφωθεί στα 73,55 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News