Green Economy Πέμπτη 29/08/2024, 22:46
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Συνεχίζει ανοδικά με ώθηση από τα στοιχεία στις ΗΠΑ και τα προβλήματα εφοδιασμού της Λιβύης

Πετρέλαιο: Συνεχίζει ανοδικά με ώθηση από τα στοιχεία στις ΗΠΑ και τα προβλήματα εφοδιασμού της Λιβύης

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα λόγω των ισχυρών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ και της επιδείνωσης των διαταραχών εφοδιασμού στη Λιβύη.

Το brent αυξήθηκε κατά 1,6% για να διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε πάνω από 3% στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Το West Texas Intermediate έκλεισε τη συνεδρίαση κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι, κοντά στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ο οποίος πρόσφατα λειτούργησε ως ανώτατο όριο. Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο, ανεβάζοντας τις μετοχές. 

Οι τιμές αυξήθηκαν περαιτέρω καθώς η Λιβύη ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου από πέντε ανατολικά λιμάνια, ενώ η παραγωγή της χώρας υποχώρησε περαιτέρω εν μέσω της κλιμακούμενης εμπλοκής σχετικά με το ποιος ελέγχει την κεντρική τράπεζα. Η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό αυτή την εβδομάδα σε λιγότερο από 450.000 βαρέλια την ημέρα από τότε που ξεκίνησε η διαταραχή.

Πετρέλαιο: Συνεχίζει ανοδικά με ώθηση από τα στοιχεία στις ΗΠΑ και τα προβλήματα εφοδιασμού της Λιβύης-1

«Μια συνεχιζόμενη διακοπή από τη Λιβύη θα εξαλείψει σχεδόν όλα τα αναμενόμενα αποθέματα του τέταρτου τριμήνου και θα δημιουργήσει μια πτώση, η οποία θα θέσει τα αποθέματα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Scott Shelton, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην TP ICAP Group Plc. 

Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί στο ράλι των τιμών του πετρελαίου είναι ο συνεχιζόμενος κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, δήλωσε ο Robert Yawger, διευθυντής του τμήματος προθεσμιακών συμβολαίων ενέργειας της Mizuho Securities USA. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 100 ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη έπεσαν πάνω από τον νότιο Λίβανο, εξουδετερώνοντας χιλιάδες σταθμούς εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ σε αυτό που ονομάστηκε προληπτικό χτύπημα. Αν και οι εντάσεις αποκλιμακώθηκαν τη Δευτέρα, ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς brent εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά μικρής πτώσης αυτόν τον μήνα, ακόμη και μετά τις επανειλημμένες μειώσεις των αμερικανικών αποθεμάτων που περιορίζουν τις παγκόσμιες προμήθειες. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη στην Κίνα είναι επίσης επίμονες, καθώς είναι πιθανό να χάσει τον στόχο της για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, υπονομεύοντας τη ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley μείωσαν τις προβλέψεις τους για την τιμή του πετρελαίου για το 2025 τις τελευταίες ημέρες, ενώ και οι δύο αναμένουν πλεόνασμα το επόμενο έτος, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας χάνει τη δυναμική της. 

Παρ’ όλα αυτά, το αργό πετρέλαιο είναι ελαφρώς υψηλότερα για το έτος, καθώς οι προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και η πειθαρχία στην προσφορά του ΟΠΕΚ+ αντισταθμίζουν την ισχνή κινεζική ζήτηση. Ωστόσο, η πιθανότητα το καρτέλ να αυξήσει την παραγωγή από τον Οκτώβριο πλανάται πάνω από την αγορά. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι επενδυτές είναι διχασμένοι ως προς το αν θα προχωρήσουν οι προγραμματισμένες αυξήσεις.

«Τα εξασθενημένα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα παραμένουν ένας αντίξοος παράγοντας, και αν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορέσει να επιλυθεί ή να δώσει σήμα ότι θα επιλυθεί, αναμένω ότι οι τιμές θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία», δήλωσε ο John Kilduff, συνιδρυτής της Again Capital LLC.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,6% για να διαμορφωθεί στα 79,94 δολάρια το βαρέλι και το WTI σημείωσε άνοδο 1,9% για να διαμορφωθεί στα 75,91 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News