Green Economy Τετάρτη 28/08/2024, 22:41
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Πτωτικά για δεύτερη ημέρα – Κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι το WTI

Πετρέλαιο: Πτωτικά για δεύτερη ημέρα – Κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι το WTI

Το πετρέλαιο υποχώρησε για δεύτερη ημέρα, επεκτείνοντας την μέχρι στιγμής δύσκολη πορεία του αυτό το μήνα, με την αγορά να εστιάζει στις προμήθειες της Λιβύης, τους βασικούς τεχνικούς δείκτες και τα στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ. 

Το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,3% και διαμορφώθηκε κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, αφού το πρόσφατο ράλι με γνώμονα τη γεωπολιτική πολιτική απέτυχε να ωθήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ο οποίος λειτουργεί πλέον ως ανώτατο όριο για τα κέρδη των τιμών. 

Οι πολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή και η απειλή της προσφοράς από τη Λιβύη είχαν στηρίξει τα πρόσφατα κέρδη. Η παραγωγή της βορειοαφρικανικής χώρας έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ αυτή την εβδομάδα και υπάρχει κίνδυνος να βγει από την παγκόσμια αγορά σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. 

Οι διαταραχές της λειτουργίας στη Λιβύη αντιμετωπίστηκαν από ένα γενικά πτωτικό υπόβαθρο – οδηγώντας τις κορυφαίες τράπεζες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley, να μειώσουν τις προβλέψεις τους για τις τιμές για το επόμενο έτος.

 

Πετρέλαιο: Πτωτικά για δεύτερη ημέρα – Κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι το WTI-1

 

Οι παράγοντες της αγοράς σταθμίζουν κατά πόσον η διακοπή των εξαγωγών αργού από τη Λιβύη θα επηρεάσει τα σχέδια παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Ενώ το όργανο της συμμαχίας που ελέγχει την αγορά δεν πρόκειται να συνεδριάσει πριν από τις 2 Οκτωβρίου, οι παρατηρητές πετρελαίου παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε προγραμματισμένη ενίσχυση της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο, καθώς οι φόβοι για τη ζήτηση συνεχίζουν να πιέζουν τις τιμές.

Τα «πραγματικά φυσικά βαρέλια» που απομακρύνονται από την αγορά λόγω της διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου από τη Λιβύη θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντισταθμιστούν από το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ να αρχίσει να χαλαρώνει σιγά-σιγά τις περικοπές της παραγωγής του, δήλωσε ο Rob Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital Advisors.

Το WTI για διακανονισμό τον Οκτώβριο υποχώρησε κατά 1,3% και διαμορφώθηκε στα 74,52 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent για παράδοση Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 1,1% για να διαμορφωθεί στα 78,65 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News