Green Economy Τρίτη 27/08/2024, 22:48
GREEN ECONOMY

Το πετρέλαιο υποχωρεί σε τεχνική διόρθωση από το ράλι λόγω Λιβύης

Το πετρέλαιο υποχωρεί σε τεχνική διόρθωση από το ράλι λόγω Λιβύης

Το πετρέλαιο υποχώρησε καθώς οι ενδείξεις σηματοδοτούν ότι το τριήμερο ράλι που οδήγησε η απειλή της διακοπής των προμηθειών από τη Λιβύη ήταν υπερβολικό. 

Το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 2,4% για να διαμορφωθεί γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι μετά από άλμα άνω του 7% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Τη Δευτέρα, το αργό απέτυχε να διασπάσει τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, ο οποίος έχει χρησιμεύσει ως ανώτατο όριο για τα ποσοστά αύξησης των τιμών. 

«Οι βραχυπρόθεσμοι τεχνικοί παράγοντες έχουν μπει στο παιχνίδι και το τριήμερο ράλι έχει χάσει τη δυναμική του, καθώς η τιμή του WTI έχει αυξηθεί πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο Alex Kuptsikevich, ανώτερος αναλυτής αγοράς της FxPro, σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους πελάτες του. Ο κινητός μέσος όρος των 200 ημερών θα μπορούσε τώρα να λειτουργήσει ως αντίσταση σε περαιτέρω κέρδη, αφού έχει λειτουργήσει ως κατώτατο όριο για τις τιμές για μεγάλο μέρος του έτους, πρόσθεσε.

Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης κήρυξε κατάσταση ανωτέρας βίας σε όλα τα πετρελαϊκά πεδία, τους τερματικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις, καθώς παλεύει με την αντίπαλό της με έδρα την Τρίπολη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας. Το πετρελαϊκό πεδίο El-Feel με δυναμικότητα 70.000 βαρελιών την ημέρα έκλεισε. 

Η διαταραχή στη Λιβύη συνέβαλε στη μεταστροφή μιας αγοράς πετρελαίου που είχε γίνει σταθερά πιο πτωτική τις τελευταίες εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, η Goldman Sachs Group Inc. μείωσε τις προβλέψεις της, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες αυξάνονται, με τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ να αρχίζει να αυξάνει την προσφορά βαρελιών στην αγορά το επόμενο τρίμηνο. Υπάρχουν επίσης αδύναμες προοπτικές ζήτησης, ιδίως στην Κίνα, τον Νο 1 εισαγωγέα στον κόσμο.

«Εξακολουθούμε να υποθέτουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή το 4ο τρίμηνο, καθώς η αγορά ενδεχομένως μετατοπίζεται από μια ισορροπία όπου ο ΟΠΕΚ στηρίζει τις ισορροπίες spot και μειώνει τη μεταβλητότητα σε μια πιο μακροπρόθεσμη ισορροπία που επικεντρώνεται στη στρατηγική πειθαρχία της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ και στη στήριξη της συνοχής», δήλωσαν οι αναλυτές της Goldman, συμπεριλαμβανομένου του Daan Struyven. 

 

Το πετρέλαιο υποχωρεί σε τεχνική διόρθωση από το ράλι λόγω Λιβύης-1

 

Η απειλή για τις εξαγωγές από τη Λιβύη ακολούθησε την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ το Σαββατοκύριακο, η οποία αναζωπύρωσε τους φόβους ότι η σύγκρουση θα επηρεάσει τις φυσικές εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή. Ενώ και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι έχουν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς το παρόν, η αγορά εξακολουθεί να παρακολουθεί για ενδείξεις περαιτέρω επιπτώσεων από τον πόλεμο στη Γάζα.

Το West Texas Intermediate για παράδοση Οκτωβρίου σημείωσε πτώση 2,4% και διαμορφώθηκε στα 75,53 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent για διακανονισμό Οκτωβρίου υποχώρησε 2,3% για να διαμορφωθεί στα 79,55 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News