Green Economy Κυριακή 18/08/2024, 22:13
GREEN ECONOMY

Πολωνία: Μέτρα για τον περιορισμό την τοξικής άλγης καθώς τόνοι ψαριών πεθαίνουν στον ποταμό Όντερ

Πολωνία: Μέτρα για τον περιορισμό την τοξικής άλγης καθώς τόνοι ψαριών πεθαίνουν στον ποταμό Όντερ

Η Πολωνία λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της τοξικής χρυσής άλγης στο σύστημα παραποτάμων του ποταμού Όντερ, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης ρύπανσης που έπληξε την υδάτινη οδό το 2022, ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου έχει διοχετευθεί στη συμβολή της διώρυγας Gliwice και του ποταμού Klodnica, συμβάλλοντας στη μείωση της άλγης σε ποσοστό άνω του 90%, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Μεταξύ 3 και 16 Αυγούστου περίπου 77 τόνοι ψαριών πέθαναν στο επηρεαζόμενο τμήμα του καναλιού και στη γειτονική λίμνη Dierzno Duze. Ο κίνδυνος που σχετίζεται με την άλγη παραμένει κρίσιμος στο κανάλι, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Τονίζουμε ότι η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου είναι ένα μέτρο κρίσης και όχι ένα συστημικό μέτρο», ανέφερε το υπουργείο.

Η κύρια αιτία της ανάπτυξης της χρυσής άλγης είναι το αλατούχο νερό που απορρίπτεται από τη εξορυκτική βιομηχανία στα ποτάμια. Η Πολωνία επεξεργάζεται σχέδιο για την κατασκευή εγκαταστάσεων αφαλάτωσης.

Το καλοκαίρι του 2022, εκατοντάδες τόνοι νεκρών ψαριών βρέθηκαν στον Όντερ, ο οποίος διατρέχει μέρος των συνόρων της Πολωνίας με τη Γερμανία. Μικρότερες ποσότητες νεκρών ψαριών έχουν βρεθεί στον ποταμό και στους παραποτάμους του αρκετές φορές φέτος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από  Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News