Green Economy Παρασκευή 16/08/2024, 12:10
GREEN ECONOMY

Επιταχύνονται τα έργα για αποθήκευση ενέργειας

Επιταχύνονται τα έργα για αποθήκευση ενέργειας

Διαδικασίες fast track για την ταχύτερη διείσδυση συστηµάτων αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστηµα δροµολογεί το ΥΠΕΝ, παράλληλα µε την αυξηµένη ισχύ που προβλέπει το αναθεωρηµένο σχέδιο του ΕΣΕΚ, που αναµένεται να θέσει σε δηµόσια διαβούλευση εντός των ηµερών. Για το 2030 ο στόχος για τις µπαταρίες αποθήκευσης αυξάνεται στα 4,325 GW (από 3,1 GW στο προηγούµενο σχέδιο που είχε υποβληθεί στην Κοµισιόν για παρατηρήσεις τον περασµένο ∆εκέµβριο). Για τους σταθµούς αντλισιοταµίευσης αναπροσαρµόζονται ελαφρώς χαµηλότερα στα 1,745 (από 2,2 GW στην προηγούµενη έκδοση). Τις επόµενες δύο δεκαετίες ο ρυθµός ανάπτυξης συστηµάτων αποθήκευσης και αντλισιοταµίευσης επιταχύνεται για να φτάσουν στα 12 GW και 17,48 GW αντιστοίχως το 2050.

Μέσα στο φθινόπωρο, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», το ΥΠΕΝ αναµένεται να παρουσιάσει το νέο πλαίσιο για την ταχεία αδειοδότηση αυτόνοµων συστηµάτων (standalone) µπαταριών, καθώς και την προσθήκη µονάδων αποθήκευσης (πίσω από τον µετρητή) σε εν λειτουργία φωτοβολταϊκά πάρκα. Πρόκειται για έργα συνολικής ισχύος περί τα 2 GW τα οποία θα προχωρήσουν χωρίς κανενός είδους ενίσχυση (Capex ή λειτουργική) και µε κριτήριο επιλεξιµότητας τον χρόνο ολοκλήρωσής τους. Θα προκριθούν δηλαδή τα έργα που θα τεθούν σε λειτουργία στο µικρότερο χρονικό διάστηµα και αυτά τα έργα θα πάρουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης µε το δίκτυο. Για τα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά έργα που θα προσθέσουν µπαταρία πίσω από τον µετρητή, ο σχεδιασµός προβλέπει ισχύ µπαταρίας έως το ένα τρίτο της ισχύος του φωτοβολταϊκού.

Σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις σε standalone µπαταρίες, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο να επιβάλει µέγιστο όριο ισχύος στα έργα που θα µπορεί να εντάξει ένας επενδυτής. Με την εισαγωγή αυτού του «πλαφόν» το ΥΠΕΝ επιδιώκει «ιδιοκτησιακή διασπορά», ώστε να διασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο ανταγωνισµού κατά τη συµµετοχή των συστηµάτων αποθήκευσης στην αγορά, από την οποία και θα αντλούν τα έσοδά τους. Ενα σύστηµα standalone θα αντλεί έσοδα αποθηκεύοντας ενέργεια σε ώρες που η τιµή στην αγορά είναι χαµηλή και διαθέτοντάς την στο σύστηµα σε ώρες αιχµής της ζήτησης που οι τιµές είναι υψηλές.

Με την ενίσχυση της αποθήκευσης, το ΥΠΕΝ θα επιδιώξει να µετριάσει το πρόβληµα των περικοπών ενέργειας σε ώρες υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, φαινόµενο που εξελίσσεται εκθετικά και αξιολογείται από τους αρµόδιους φορείς ως µια από τις σηµαντικότερες προκλήσεις στην πορεία προς την ενεργειακή µετάβαση. Ο Α∆ΜΗΕ για να διατηρήσει την ευστάθεια του συστήµατος και να αποτρέψει ενδεχόµενα µπλακ άουτ που µπορεί να προκαλέσει η ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης σε περιόδους υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, προχωράει σε περικοπές πράσινων µεγαβατωρών, παράγοντας που µε τη σειρά του επηρεάζει τις αποδόσεις των επενδύσεων ΑΠΕ, αλλά και τη χρηµατοδότηση νέων έργων από τις τράπεζες. Η αποθήκευση της πλεονάζουσας παραγωγής ΑΠΕ και η έγχυσή της στο σύστηµα σε ώρες που η ζήτηση αυξάνεται θα µετριάσει το πρόβληµα, χωρίς να σηµαίνει ότι θα το εξαλείψει όσο η διείσδυση των ΑΠΕ συνεχίζει να αυξάνεται µε ρυθµό πολύ µεγαλύτερο της ζήτησης.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Α∆ΜΗΕ, το διάστηµα Ιανουαρίου – Mαΐου 2024 οι περικοπές πράσινης ενέργειας έφτασαν τις 430 GWh, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από αυτή των 228 GWh που περικόπηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Το φθινόπωρο που η ζήτηση πέφτει, η αγορά αναµένει ακόµη περισσότερες περικοπές, καθώς τον Οκτώβριο αναµένεται να τεθούν σε λειτουργία νέα φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 1,5 GW .

Οι περικοπές ενέργειας ΑΠΕ δεν είναι µόνο ελληνικό φαινόµενο. Είναι το βασικό εργαλείο των διαχειριστών των ηλεκτρικών συστηµάτων σε όλη την Ευρώπη για τη διατήρηση της ευστάθειας. Σύµφωνα µε την έκθεση «European Renewables Co-location», που δηµοσίευσε η Aurora για τα συστήµατα αποθήκευσης και τις ΑΠΕ, εξετάζοντας 12 ευρωπαϊκά κράτη, µεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, η πλεονάζουσα ισχύς ΑΠΕ θα φτάσει τα 421 GW έως το 2030, γεγονός που αναµένεται να δηµιουργήσει προβλήµατα στις επενδύσεις, όπως περισσότερες περικοπές και αύξηση του κόστους εξισορρόπησης. Η Ελλάδα, σύµφωνα µε την έκθεση, συγκαταλέγεται µαζί µε τη Γερµανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία στις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από αυτούς τους παράγοντες, δίνοντας κίνητρα για την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ µε συστήµατα αποθήκευσης.

Διαβάστε επίσης:

Προς νέες αυξήσεις των τιμών στο ρεύµα τον Σεπτέμβριο

Στα 94 δισ. το κόστος της πράσινης µετάβασης έως το 2030

Εκτίναξη στην παραγωγή πράσινης ενέργειας το πρώτο εξάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News