Green Economy Τετάρτη 24/07/2024, 16:05
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Επιλογή παρόχου µε ένα κλικ μέσω του gov.gr

Ενέργεια: Επιλογή παρόχου µε ένα κλικ μέσω του gov.gr

Την αλλαγή παρόχου ηλεκτρικού ρεύµατος και φυσικού αερίου από το gov.gr µε ένα κλικ προωθεί το ΥΠΕΝ, σε µια προσπάθεια να ενισχύσει τους καταναλωτές στην αναζήτηση του φθηνότερου παρόχου και να διευκολύνει τη µετακίνησή τους. Η αλλαγή παρόχου είναι η µόνιµη σύσταση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη προς τους καταναλωτές, ειδικά σε περιόδους υψηλής διακύµανσης των τιµών όπως η τρέχουσα. Εχοντας ήδη θεσµοθετήσει το δικαίωµα των καταναλωτών µε κυµαινόµενα τιµολόγια (πράσινα και κίτρινα) να αλλάζουν πάροχο ανά µήνα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωράει και σε µέτρα για τη διευκόλυνση αυτής της γραφειοκρατικής και αποτρεπτικής σε µεγάλο βαθµό διαδικασίας. Η «χαρτούρα» που καλούνται να υπογράψουν σήµερα οι καταναλωτές όταν συνάπτουν σύµβαση µε έναν προµηθευτή, όπως εξουσιοδοτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις κ.λπ., θα αντικατασταθεί µε κάποια κλικ στην πλατφόρµα του gov.gr.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής», τo YΠEN, σε συνεργασία µε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ολοκληρώνει αυτό το διάστηµα τη σχετική υπηρεσία και αναµένεται να την παρουσιάσει και να τη θέσει στη διάθεση των καταναλωτών µέσα στον Αύγουστο. «Στόχος είναι να έχουµε µια πλατφόρµα που να αυτοµατοποιεί τα στοιχεία του καταναλωτή ώστε η αλλαγή παρόχου να γίνεται χωρίς την ανταλλαγή φυσικών ή ψηφιακών εγγράφων», τονίζει στην «Κ» αρµόδιο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Ο καταναλωτής που θα θελήσει να αλλάξει πάροχο θα υποβάλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρµα µια αίτηση. Στη συνέχεια ο πάροχος µε µια ηλεκτρονική ειδοποίηση θα τον ενηµερώνει για τα στοιχεία που χρειάζεται να αντλήσει προκειµένου να προχωρήσει το συµβόλαιο, ζητώντας τη συναίνεσή του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο απλοποιηµένος αυτός τρόπος αλλαγής προµηθευτή θα τεθεί σε εφαρµογή σχεδόν ταυτόχρονα µε τα µέτρα περιορισµού της µετακίνησης «στρατηγικών κακοπληρωτών» που το ΥΠΕΝ έχει εξαγγείλει από τον Οκτώβριο πέρυσι.

Στο πλαίσιο της υλοποίησής τους η ΡΑΑΕΥ ολοκλήρωσε στα τέλη Απριλίου τη σχετική διαβούλευση (τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προµήθειας), χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει µέχρι σήµερα σε απόφαση. Το δικαίωµα µετακίνησης των καταναλωτών ανά µήνα έχει ενισχύσει το φαινόµενο του «ενεργειακού τουρισµού», όπως αποκαλούν στην αγορά την καταχρηστική αξιοποίησή του από καταναλωτές που µετακινούνται από προµηθευτή σε προµηθευτή, αφήνοντας πίσω τους χρέη. Οι προµηθευτές υπολογίζουν τα ανεξόφλητα αυτά χρέη σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των προτεινόµενων µέτρων, επιχειρεί να βάλει φρένο στις µετακινήσεις «στρατηγικών κακοπληρωτών». Στην κατηγορία αυτή εµπίπτουν οικιακοί καταναλωτές µε ανεξόφλητες οφειλές σε δύο προηγούµενους παρόχους και στον τρέχοντα προµηθευτή τους. Αυτοί δεν θα µπορούν να αλλάξουν για τέταρτη φορά πάροχο και θα βρίσκονται αντιµέτωποι µε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους εάν δεν εξοφλήσουν ή δεν ρυθµίσουν τα χρέη τους. Για την εφαρµογή του συγκεκριµένου µέτρου θα αναπτυχθούν συστήµατα «σήµανσης χρεών» (Debt Flagging) από τους διαχειριστές των δικτύων ρεύµατος (∆Ε∆∆ΗΕ) και φυσικού αερίου (Enaon eda).

Οι προµηθευτές πάντως στη διαβούλευση της ΡΑΑΕΥ εξέφρασαν τη διαφωνία τους µε τα προτεινόµενα µέτρα, τα οποία χαρακτήρισαν ατελέσφορα. ∆ιά του Συνδέσµου τους (ΕΣΠΕΝ) οι προµηθευτές επισηµαίνουν µεταξύ άλλων ότι τα µέτρα καθιστούν επί της ουσίας θεµιτή για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές την αλλαγή τριών προµηθευτών χωρίς να µεριµνήσουν για την κάλυψη ή τον διακανονισµό των οφειλών τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος

ΥΠΕΝ: 10 ερωτήσεις και απαντήσεις για το ενεργειακό κόστος και τα κυβερνητικά μέτρα

Μέτρα για το ρεύμα: Τι ισχύει για την εισφορά ηλεκτροπαραγωγής και την επιδότηση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News