Green Economy Τετάρτη 17/07/2024, 11:15
GREEN ECONOMY

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρία νέα μέτρα – Επιδότηση τον Αύγουστο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τρία νέα μέτρα – Επιδότηση τον Αύγουστο

Τρία νέα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ενέργειας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδ. Σκυλακάκης, υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων το τελευταίο διάστημα. Η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Αποφασίσαμε να αντιδράσουμε με 3 κινήσεις:

  1. Εκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο. Ο φόρος είχε εφαρμοστεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Τώρα, ο φόρος θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον 2 μήνες (ιούλιο και Αύγουστο ) το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των ημερών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκυλακάκης, δεν ανακοινώνουμε το ακριβές ύψος γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο.
  2. Επιδότηση τον Αύγουστο των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια («πράσινα» και «κίτρινα»), οριζόντια και χωρίς περιοριστικά κριτήρια. Περί τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου θα ανακοινωθεί το ποσό, όταν ξέρουμε το ποσό χονδρικής και λιανικής. Στόχος είναι το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή δεν θα περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου. Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και στόχος θα είναι η διατήρηση των τιμών στο επίπεδο που ήταν το 2023 με την εφαρμογή και τότε επιδότησης στις τιμές (14 – 15 σεντς ανά κιλοβατώρα).
  3. H ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ενέργειας. Υπερ των καταναλωτών, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός στρέβλωσης

Τι συνέβη από την 11η Ιουλίου

Ο καύσωνας διαρκείας και εξωγενείς παράγοντες όπως ο καύσωνας σε άλλες χώρες και η αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία, έχουν εκτινάξει τις τιμές, ενώ το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει, αλλά προβλέπεται αποκλιμάκωση των τιμών τον Αύγουστο, εξήγησε ο υπουργός.

Νωρίτερα, ο κ. Σκυλακάκης προέτρεψε τους αγρότες να εισαχθούν στο ΓΕΑ καθώς τους εξασφαλίζει τιμές προς κρίσης. Υπενθύμισε, δε πως οι αγρότες μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τους παρόχους ενέργειας με έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία πραγματοποίησε την εξειδίκευση των μέτρων αμέσως μετά, η έκτακτη ειδική εισφορά στους παραγωγούς με φυσικό αέριο θα κατευθυνθεί υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. 

Σύμφωνα με την ίδια, η διάρκειά της θα είναι τουλάχιστον δίμηνη, με πρώτο μήνα αναφοράς τον μήνα Ιούλιο. Η εισφορά θα υπολογίζεται επί της ποσότητας φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό. Το ακριβές ύψος θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες. 

Η χθεσινή σύσκεψη

Οι αποφάσεις ελήφθησαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Απόφαση της κυβέρνησης, λοιπόν, είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. ∆ιότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μια απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Για σήμερα, η μέση τιμή στη χονδρική διαμορφώθηκε στα 218 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη έφτασε στα 712 ευρώ.

Πηγές του υπ. Ενέργειας αποδίδουν τις μεγάλες αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε εξωγενείς παράγοντες. Το πρόβλημα ξεκινάει από τις μεγάλες ανατιμήσεις στην αγορά της Ουγγαρίας, οι οποίες μέσω των διασυνδέσεων μεταφέρονται στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία και εντέλει στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα όμως παρατηρούνται και τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ της ελάχιστης και της μέγιστης τιμής στη διάρκεια της ημέρας. Ετσι, ενώ η ελάχιστη κινείται στα επίπεδα των 20-25 ευρώ, τις βραδινές ώρες, όταν βγαίνουν από το σύστημα τα φωτοβολταϊκά, η μέγιστη τιμή ξεπερνάει τα 600 ευρώ (και σήμερα τα 700 ευρώ) η μεγαβατώρα.

Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας δεν προβλέπει ανώτερο όριο τιμής στις προσφορές. Ωστόσο, η ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει στοιχεία από το χρηματιστήριο ενέργειας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν γίνονται κερδοσκοπικές κινήσεις και επίσης πώς μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες. Εάν δηλαδή μπαίνουν με την ανταγωνιστική διαδικασία των προσφορών ή εκτός προγραμματισμού, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος αποζημίωσής του και άρα την τιμή που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια δείχνουν ότι αυτή η έξαρση θα συνεχιστεί έως τις 22 Ιουλίου τουλάχιστον, αλλά και στη συνέχεια οι τιμές θα διατηρηθούν σε επίπεδα υψηλότερα του Ιουνίου μέχρι τον Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Κυρ. Μητσοτάκης: Έκτακτο τέλος στους παρόχους ενέργειας για επιδότηση ρεύματος τον Αύγουστο

Τιμές ρεύματος: Σκέψεις για φόρο στα υπερκέρδη και επιδοτήσεις στα τιμολόγια

Ρεύμα: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News