Green Economy Πέμπτη 11/07/2024, 09:16
GREEN ECONOMY

Κίνα: Κατασκευάζει τα 2/3 αιολικών και ηλιακών πάρκων παγκοσμίως

Κίνα: Κατασκευάζει τα 2/3 αιολικών και ηλιακών πάρκων παγκοσμίως

Το μεγαλύτερο μερίδιο, σχεδόν τα δύο τρίτα των νέων αιολικών και ηλιακών σταθμών παγκοσμίως κατασκευάζει η Κίνα, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού think tank Global Energy Monitor (GEM).

Στη χώρα η αυξανόμενη δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει συμπιέσει το μερίδιο παραγωγής του άνθρακα σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Η Κίνα κατασκευάζει 339 γιγαβάτ (GW) αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας ή το 64% του παγκόσμιου συνόλου. Αυτό είναι περισσότερο από οκταπλάσιο των έργων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες κατέχουν τη δεύτερη θέση, με 40 GW.

Ο ρυθμός της Κίνας φέρνει πιο κοντά τον παγκόσμιο στόχο για τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το τέλος του 2030 ακόμη και χωρίς περισσότερη υδροηλεκτρική ενέργεια, δήλωσαν οι συντάκτες της έκθεσης, καλώντας την Κίνα να αυξήσει τους στόχους της στις δεσμεύσεις της για το κλίμα προς τον ΟΗΕ το επόμενο έτος.

Το Πεκίνο είναι επίσης σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον δικό του στόχο για το 2030 να εγκαταστήσει 1.200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως τα τέλη του μήνα – έξι χρόνια νωρίτερα – δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η Climate Energy Finance με έδρα το Σίδνεϊ.

Η απορρόφηση της έκρηξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένει μια πρόκληση για το δίκτυο της Κίνας που επικεντρώνεται στον άνθρακα και απαιτείται ταχύτερη ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς, δήλωσε ο αναλυτής ερευνών της GEM Aiqun Yu.

Παρόλα αυτά, η νέα δυναμικότητα ώθησε την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε επίπεδα-ρεκόρ πρόσφατα, σύμφωνα με ξεχωριστή ανάλυση που δημοσιεύθηκε από το Carbon Brief την Πέμπτη.

Το ποσοστό παραγωγής πράσινης ενέργειας

Η Κίνα παρήγαγε το 53% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα τον Μάιο, ένα ιστορικό χαμηλό, ενώ ένα ρεκόρ 44% προήλθε από πηγές μη ορυκτών καυσίμων, υποδεικνύοντας ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να κορύφωσαν πέρυσι, αν η τάση συνεχιστεί, σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήγαγε ο Lauri Myllyvirta, partner στο Asia Society Policy Institute.

Το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε από 60% τον Μάιο του 2023.

Η ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε στο 12% της ηλεκτροπαραγωγής τον Μάιο και η αιολική στο 11%, καθώς η Κίνα πρόσθεσε μεγάλες ποσότητες νέας δυναμικότητας. Η υδροηλεκτρική ενέργεια με 15%, η πυρηνική ενέργεια με 5% και η βιομάζα με 2% αποτελούσαν το υπόλοιπο της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα.

Η αυξημένη παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές οδήγησε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας, οι οποίες αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών εκπομπών της Κίνας, να μειωθούν κατά 3,6% τον Μάιο.

«Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα ταχεία ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, τότε η παραγωγή CO2 της Κίνας είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται, καθιστώντας το 2023 το έτος αιχμής για τις εκπομπές της χώρας», έγραψε ο Myllyvirta.

Η ανάλυσή του διαπίστωσε ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας εκτοξεύτηκε κατά 78% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σε 94 τεραβατώρες (TWh).

Τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας έδειξαν αύξηση 29%, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει τους ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες και επομένως δεν λαμβάνεται υπόψη περίπου η μισή ηλεκτρική ενέργεια από την ηλιακή ενέργεια.

Η νέα ανάλυση υπολόγισε την παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας χρησιμοποιώντας στοιχεία για την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στοιχεία χρήσης από το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, μια ένωση του κλάδου.

Η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 83 TWh, καθώς η αύξηση της δυναμικότητας κατά 21% αντισταθμίστηκε από τη χαμηλότερη χρήση λόγω των διακυμάνσεων στις συνθήκες ανέμου. Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 39% σε σχέση με πέρυσι, όταν η υδροηλεκτρική ενέργεια είχε πληγεί από ξηρασία.

Η παραγωγή από φυσικό αέριο μειώθηκε κατά 16% και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα μειώθηκε κατά 3,7%, ακόμη και όταν η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News