Green Economy Τετάρτη 26/06/2024, 09:43
GREEN ECONOMY

Rivian: Εξασφάλισε επένδυση 5 δισ. από την VW – Ράλι σχεδόν 50%

Rivian: Εξασφάλισε επένδυση 5 δισ. από την VW – Ράλι σχεδόν 50%

Έως και 5 δισ. δολάρια θα επενδύσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen στην Rivian, που αποτελεί αντίπαλο της Tesla.

Η VW και η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων κατέληξαν σε συμφωνία για ένα joint venture, που θα τους επιτρέπει να μοιράζονται τεχνολογία.

Η μετοχή της Rivian εκτινάχθηκε σχεδόν 50% μετά την ανακοίνωση.

Η συνεργασία έρχεται καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων και οι δυτικές χώρες επιβάλλουν δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η VW θα επενδύσει αρχικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην Rivian, ενώ άλλα 4 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν στην εταιρεία μέχρι το 2026.

Η συνεργασία θα δώσει στη VW άμεση πρόσβαση στο λογισμικό της Rivian, επιτρέποντας στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να το χρησιμοποιεί στα αυτοκίνητά της.

Η Rivian, η οποία ιδρύθηκε το 2009, δεν έχει ακόμη επιτύχει ένα κερδοφόρο τρίμηνο. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 η εταιρεία εμφάνισε ζημιές άνω των 1,4 δισ. δολαρίων.

Η VW, όπως και άλλοι κολοσσοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, δέχεται πιέσεις από ανταγωνιστές όπως η Tesla και η κινεζική BYD καθώς προσπαθεί να κάνει τη στροφή από τα οχήματα που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση.

Αλλά και ορισμένες startups που προσπάθησαν να σημειώσουν πρόοδο στην άκρως ανταγωνιστική αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, συναντούν δυσκολίες, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τη ζήτηση για μεγάλες αγορές.

Οι γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η VW, αντιμετωπίζουν επίσης αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, οι οποίες επεκτείνονται παγκοσμίως.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε ότι θα αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα έως και 38%. Αξιωματούχοι από την Κίνα και την ΕΕ πραγματοποίησαν συνομιλίες πριν από την προθεσμία της 4ης Ιουλίου.

Μια πολύμηνη έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι κινεζικές εταιρείες ηλεκτροκίνητων ηλεκτρικών οχημάτων είχαν ευνοηθεί από άδικες κρατικές επιδοτήσεις. Η Κίνα απάντησε ότι οι δασμοί παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες εμπορίου και χαρακτήρισε την έρευνα ως «προστατευτισμό».

Όμως μόλις ένα μήνα νωρίτερα, οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα από 25% σε 100%.

Αυτή την εβδομάδα, ο Καναδάς έκανε γνωστό ότι εξετάζει μια παρόμοια κίνηση για να ευθυγραμμιστεί με τους συμμάχους του.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ και Κίνα συμφωνήσαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για τους δασμούς στα EV

Κίνα: Επιδοτήσεις ύψους 231 δισ.δολαρίων έλαβε ο κλάδος EVs για 15 έτη

Κίνα: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν ανταποδοτικούς δασμούς στα αυτοκίνητα της ΕΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News