Green Economy Πέμπτη 6/06/2024, 07:56
GREEN ECONOMY

Αυξήθηκαν 50% οι ρευματοκλοπές στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Αυξήθηκαν 50% οι ρευματοκλοπές στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου

Ανησυχητικά για τους καταναλωτές είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ∆Ε∆∆ΗΕ για τις ρευματοκλοπές, αφού το σχετικό κόστος περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του έτους, οι διαπιστωμένες από τα συνεργεία του ∆Ε∆∆ΗΕ ρευματοκλοπές είναι αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και του 2022. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ∆Ε∆∆ΗΕ, διαπιστώθηκαν 6.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής έναντι 4.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023 και το 2022.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο αριθμός είναι αποτέλεσμα και των αυξημένων κατά 65% ελέγχων που πραγματοποίησε ο ∆Ε∆∆ΗΕ το πρώτο πεντάμηνο φέτος σε σχέση με τα αντίστοιχα πεντάμηνα των δύο προηγούμενων ετών. Τα συνεργεία του ∆ιαχειριστή πραγματοποίησαν μέχρι και τα τέλη Μαΐου φέτος 13.000 ελέγχους για πιθανές ρευματοκλοπές έναντι 8.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 αλλά και του 2022.

Στο στόχαστρο του ∆Ε∆∆ΗΕ βρέθηκαν και οι μεγάλοι πελάτες στη χαμηλή και στη μέση τάση, καθώς, όπως επισημαίνει ο ∆ιαχειριστής, «με την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων για την ανάλυση μετρητικών δεδομένων από πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, όπως για παράδειγμα από το Κέντρο Τηλεμέτρησης, αναδεικνύονται πλέον καθημερινά περιπτώσεις πιθανολογούμενων ρευματοκλοπών».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 400 στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλους πελάτες σε ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών, προέκυψαν 35 ρευματοκλοπές που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε απολεσθείσα ενέργεια 4.800 MWH. Ενας αριθμός δηλαδή 35 επιχειρήσεων έκλεψε ενέργεια που αντιστοιχεί σε 700 βεβαιωμένες ρευματοκλοπές νοικοκυριών. Το ποσό που σύμφωνα με τον ∆Ε∆∆ΗΕ θα κληθούν να πληρώσουν αυτές οι επιχειρήσεις ξεπερνάει το 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ∆Ε∆∆ΗΕ, παρατηρείται και μεγάλη βελτίωση στους ρυθμούς εισπράξεων οφειλών από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες επιστρέφουν εμμέσως στους καταναλωτές. Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο ∆Ε∆∆ΗΕ έχει εισπράξει περί τα 8,5 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ρευματοκλοπών τελευταίων ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρυσι και πρόπερσι είχε διαμορφωθεί στα 6,5 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο. Βάσει του τρέχοντος ρυθμού εργασιών, ο ∆Ε∆∆ΗΕ εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 έλεγχοι ρευματοκλοπών πανελλαδικά, ενώ οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολείπεται σημαντικά των 400 εκατ. ευρώ ετησίως που αντιστοιχούν σε ρευματοκλοπές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

Η αυξητική τάση των ρευματοκλοπών απασχολεί και τη ΡΑΑΕΥ, η οποία με απόφασή της έχει θέσει από το 2020 συγκεκριμένους στόχους στον ∆Ε∆∆ΗΕ για τον περιορισμό τους υπό την απειλή προστίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ∆Ε∆∆ΗΕ, οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (κατά την επιστημονική ονομασία των ρευματοκλοπών), από 4,9% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης το 2021, αυξήθηκαν σε 5,32% το 2022, έναντι στόχου για μείωση κατά 2% που έχει τεθεί από τη ΡΑΑΕΥ. Το 2023 οι ρευματοκλοπές εμφανίζονται επίσης αυξημένες και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ∆Ε∆∆ΗΕ, αυξητικός είναι ο ρυθμός και το 2024.

Η διόγκωση του φαινομένου υποχρέωσε τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να θεσμοθετήσει νέα μέτρα τους προηγούμενες μήνες, μεταξύ των οποίων και τη μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων από τον ∆Ε∆∆ΗΕ.

Ο ∆Ε∆∆ΗΕ επισημαίνει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών, που αποτελούν έμμεση επιβάρυνση για τους συνεπείς καταναλωτές, και την τελευταία διετία υλοποιεί δράσεις που επικεντρώνονται σε αύξηση δυναμικότητας κυρίως σε τεχνικό προσωπικό με νέες προσλήψεις, αξιοποίηση φορητού εξοπλισμού, π.χ. tablet, από το σύνολο των αρμόδιων συνεργείων, ψηφιακών εργαλείων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σχετικού εξοπλισμού διενέργειας ελέγχων.

Διαβάστε επίσης: 

Καπέλο 500 εκατ. ευρώ στα τιμολόγια του ρεύματος λόγω των ρευματοκλοπών

Ενέργεια: Παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα

Ρευματοκλοπές: «Ξέχασαν» τις ποινές για τις επιχειρήσεις που κλέβουν ρεύμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News