Green Economy Κυριακή 2/06/2024, 15:44
GREEN ECONOMY

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2025

Ο ΟΠΕΚ+ παρατείνει τις περικοπές πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2025

Τα 22 μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σήμερα να επεκτείνουν μέχρι το τέλος του 2025 τις σημερινές περικοπές στην παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου απέναντι στην χλιαρή παγκόσμια ζήτηση, τα υψηλά επίπεδα των επιτοκίων και την αυξανόμενη ανταγωνιστική αμερικανική παραγωγή.

Ο ΟΠΕΚ+ «θα παρατείνει το (ισχύον) επίπεδο της παραγωγής του αργού πετρελαίου» των μελών του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων τους» από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, γνωστοποιεί ο ΟΠΕΚ+ με ανακοίνωσή του έπειτα από υβριδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται κοντά στα 80 δολάρια ανά βαρέλι, κάτω από αυτό που χρειάζονται πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ για να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους. Οι ανησυχίες για την αργή αύξηση της ζήτησης στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου την Κίνα έχουν επιβαρύνει τις τιμές.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστοί από κοινού ως ΟΠΕΚ+, έχουν προβεί σε μια σειρά σημαντικών περικοπών της παραγωγής από τα τέλη του 2022.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ μειώνουν επί του παρόντος την παραγωγή κατά συνολικά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), ή περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που ισχύουν έως το τέλος του 2024 και 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα εθελοντικών περικοπών από ορισμένα μέλη που λήγουν στα τέλη Ιουνίου.

Την Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε να παρατείνει τις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. bpd έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.

Πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο Reuters ότι η ομάδα μπορεί να παρατείνει ορισμένες από τις περικοπές των 3,66 εκατ. bpd έως το 2025.

Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι βαθύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ομάδα θα έχει μια σειρά από διαδικτυακές και διά ζώσης συναντήσεις την Κυριακή, οι οποίες ξεκίνησαν περίπου στις 09:30 GMT με μια συνάντηση μόνο των υπουργών του ΟΠΕΚ.

Αρκετοί βασικοί υπουργοί -κυρίως από χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές- πέταξαν στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ, δήλωσαν πηγές του ΟΠΕΚ+. Άλλοι υπουργοί θα συμμετάσχουν σε απευθείας σύνδεση.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΠΕΚ+ μελετά μία σύνθετη συμφωνία παράτασης της μείωσης του πετρελαίου για το 2024-2025

Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ: Ο ΟΠΕΚ+ εργάζεται για τον περιορισμό των προκλήσεων που επηρεάζουν το πετρέλαιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News