Green Economy Τετάρτη 22/05/2024, 22:48
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα απωλειών μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα απωλειών μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ

Το πετρέλαιο υποχώρησε, επιβαρυμένο από την πτώση των μετοχικών αγορών και μια κυβερνητική έκθεση που έδειξε ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξάνονται λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν.

Το West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 1,4% για να διαμορφωθεί κάτω από τα 78 δολάρια, αφού οι ενδείξεις ότι η Federal Reserve μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώθησαν τις μετοχές σε νέο selloff. Το πετρέλαιο είχε μειώσει τις απώλειες νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς τα στοιχεία έδειξαν αύξηση της ζήτησης βενζίνης και μικρότερη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού από ό,τι εκτιμούσε ένας βιομηχανικός όμιλος. Παρόλα αυτά, το πετρέλαιο παρέμεινε εντός του εύρους των σχεδόν 5 δολαρίων που διαπραγματεύεται αυτόν τον μήνα.

Ενώ η έκθεση για τα αποθέματα βοήθησε το αργό να ανακάμψει από τις προηγούμενες απώλειες, είναι πιθανό να μην είναι αρκετά ισχυρή για να αλλάξει την ευρύτερη πορεία των συναλλαγών, καθώς «οι τιμές του πετρελαίου είναι κολλημένες σε ένα στενό εύρος μέχρι τον επόμενο καταλύτη», δήλωσε ο Rob Thummel, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise Capital Advisors. 

Πετρέλαιο: Τρίτη ημέρα απωλειών μετά την άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ-1

 

Οι traders αντιμετώπισαν επίσης τη συνολική αύξηση των αποθεμάτων με κάποιο σκεπτικισμό, καθώς ο συντελεστής προσαρμογής της έκθεσης, ουσιαστικά το περιθώριο σφάλματός της, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, πολλαπλοί δείκτες σηματοδοτούν αδυναμία στη φυσική αγορά. Το prompt spread του Brent παραμένει κοντά στο να μετατραπεί σε μια πτωτική δομή contango για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο -μια ένδειξη άφθονης προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση. Εν τω μεταξύ, το Brent DFL -ένα μέτρο του Dated Brent σε σχέση με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης- έγινε επίσης πρόσφατα αρνητικό. Τα στοιχεία της Genscape έδειξαν επίσης διευρυμένα αποθέματα στον ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίας πετρελαίου.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent είναι περίπου 6% υψηλότερα φέτος, υποστηριζόμενος από παράγοντες όπως οι περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν επίσης, με τις πρόσφατες επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια και ένα πετρελαιοφόρο που χτυπήθηκε από πύραυλο στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Ωστόσο, οι τιμές έχουν μειωθεί από τα μέσα Απριλίου.

Το WTI Ιουλίου υποχώρησε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στα 77,57 δολάρια στη Νέα Υόρκη, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Ιούλιο υποχώρησαν κατά 1,2% στα 81,90 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News