Green Economy Τρίτη 21/05/2024, 12:00
ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας από την AEGEAN

Πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας από την AEGEAN

Με τη μεγέθυνση των καθημερινών αναγκών, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και την ταχεία οικονομική ανάπτυξη, η κατανάλωση συνδέεται με την ενισχυμένη χρήση φυσικών πόρων οι οποίοι συχνά είναι σπάνιοι και πεπερασμένοι. Η ανάγκη λοιπόν για υιοθέτηση ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας, αλλά και μιας βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής είναι περισσότερο από ποτέ επιτακτική, καθώς αυτός είναι ο δρόμος προς τη βιωσιμότητα που εξασφαλίζει μείωση της σπατάλης πόρων, μεγιστοποίηση της σωστής χρήσης και αξιοποίησης τους. Η AEGEAN, έχοντας την κυκλική οικονομία στον πυρήνα της αναπτυξιακής της στρατηγικής, καθώς συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων, στον περιορισμό της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εφαρμόζει μικρές και μεγάλες πρακτικές κυκλικής οικονομίας που βασίζονται στην ορθή χρήση των πόρων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών και προϊόντων, εξασφαλίζοντας βιώσιμη ανάπτυξη σε βάθος χρόνου. Σε συνδυασμό με τις δράσεις της για την απανθρακοποίηση του κλάδου στην Ελλάδα, η AEGEAN έρχεται ολοένα και πιο κοντά στο φιλόδοξο στόχο των «πράσινων αερομεταφορών».

Upcycling 

Η AEGEAN στοχεύει σε δράσεις που προάγουν την ορθή χρήση των προϊόντων της και πρωτοπορεί υλοποιώντας ενέργειες upcycling με σκοπό την αξιοποίηση του πλεονάζοντος υλικού από τα είδη που χρησιμοποιεί κατά την επιχειρησιακή της δραστηριότητα. Το Upcycling project της AEGEAN έχει ως στόχο τη δημιουργία νέων, εύχρηστων προϊόντων, χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες ρούχα και υφάσματα από στολές πληρωμάτων, φθαρμένες μοκέτες και ζώνες ασφάλειας από τα αεροσκάφη. Kάθε μέλος πληρώματος της εταιρείας έχει τη δυνατότητα να ανακυκλώσει την παλαιά στολή του στον ειδικό χώρο που έχει ορισθεί για απόρριψη. Από τη συλλογή των παλαιών στολών, φέτος, συγκεντρώθηκαν 1.041 κιλά παλαιάς στολής, εκ των οποίων 54.995 κιλά CO2, δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Σε συνεργασία με την Fabric Republic, μία εταιρεία με εξειδικευμένη υπηρεσία διαχείρισης ρούχων με έμφαση στην επαναχρησιμοποίηση και τη βιωσιμότητα, συλλέχθηκαν όλες οι παλαιές στολές από τους εργαζομένους της εταιρείας, με σκοπό τη σχεδίαση νέων προϊόντων, όπως ανακυκλωμένες τσάντες για παιδιά, θήκη φύλαξης ρούχων, πορτοφόλια και μικρές γυναικείες τσάντες από μοκέτες αεροσκαφών, ζώνες καθισμάτων και δέρμα από τα καθίσματα των αεροσκαφών, amenity kits που συνδυάζουν ένα νέο υλικό στα εταιρικά χρώματα της AEGEAN και λεπτομέρειες από δέρμα καθίσματος αεροσκάφους, ειδική θήκη για τα προσωπικά είδη των πληρωμάτων καμπίνας κατασκευασμένη από μοκέτα, δέρμα καθισμάτων και ζώνη αεροσκαφών. 

Ανακύκλωση αποτσίγαρα

Η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα #gopafree που αφορά στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων. Τα αποτσίγαρα ευθύνονται για πολλαπλή ρύπανση στο περιβάλλον με προέκταση τον άνθρωπο, γιατί  περιέχουν χημικές ουσίες και πλαστικό στο φίλτρο τους. Η ταφή τους σε ΧΥΤΑ δεν λύνει το πρόβλημα μιας και ένα μόνο αποτσίγαρο χρειάζεται περισσότερα από 15 χρόνια για βιοαποδομηθεί στο περιβάλλον και είναι υπεύθυνο για την ρύπανση 7 λίτρων γλυκού ή αλμυρού νερού. Πολλές φορές καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω της τροφικής αλυσίδας. Κατά τη διάρκεια του έτους συλλέχθηκαν από τους τέσσερις ειδικούς κάδους ανακύκλωσης αποτσίγαρων που έχουν τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας 31,55kg και 126.200 τεμάχια αποτσίγαρα. Από την επεξεργασία τους μέσω της ανακύκλωσης προκύπτουν 6,94kg λίπασμα, και 24,29kg πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικού. Το περιβαλλοντικό κέρδος της εταιρείας από την συγκεκριμένη διαδικασία ανακύκλωσης ήταν 883,40 m3 γλυκού ή αλμυρού νερού που σωθήκαν από ρύπανση, 198,40 Kg Co2 άνθρακα που δεν εκδηλώθηκε στο περιβάλλον και 4.919,65 MJ μη ανανεώσιμη ενέργεια  που σώθηκε από την παραγωγή νέων υλικών.

Ανακύκλωση ρούχων

Η AEGEAN φροντίζοντας για την επαναχρησιμοποίηση και την αποφυγή απόρριψης του πλεονάζοντος ρουχισμού των εργαζομένων, έχει υιοθετήσει από το 2019 την πρωτοβουλία «H ανακύκλωση ξεκινά από τη ντουλάπα σου», σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Fabric Republic. Στους ειδικούς κάδους που έχουν τοποθετηθεί στην AEGEAN στο κτίριο 57 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συγκεντρώθηκαν συνολικά 257 κιλά ρουχισμού, χάρη στα οποία 13.577 κιλά CO2, δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα. Τα ρούχα αυτά παραδίδονται στην οργάνωση Fabric Republic, με σκοπό να δοθούν σε συμπολίτες μας έπειτα από τη διαδικασία διαλογής, καθαρισμού και κατηγοριοποίησης.

«Πράσινο» Hangar 

Οι βιώσιμες «πράσινες» δράσεις της αεροπορικής επεκτείνονται και σε άλλους τομείς της δραστηριότητας της, καθώς η AEGEAN έχει σχεδόν ολοκληρώσει μια νέα τεχνική βάση, την οποία και εφοδιάζει ενεργειακά με πράσινη ενέργεια, ανανεώσιμων πηγών. Στο κέλυφος των κτηρίων της νέας τεχνικής βάσης (έκτασης 35.000 m2) θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ, 3 MW ισχύος, με σκοπό να καλυφθούν εξ ολοκλήρου οι ενεργειακές ανάγκες και να δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» hangar στην Ευρώπη, μέσα σε ένα από τα πλέον «πράσινα» αεροδρόμια της Ευρώπης. Έτσι, δημιουργείται ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο οικοσύστημα για τις αερομεταφορές στη χώρα και δείχνει το δρόμο για τις βιώσιμες επενδύσεις στον κλάδο. 

Πρακτικές κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας από την AEGEAN-1

«Πράσινος» στόλος 

Με την τεχνολογία να προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα προς πιο βιώσιμες λύσεις (π.χ. ηλεκτροκινητήρες σε αεροσκάφη μεγάλου τύπου) η ανανέωση του στόλου της εταιρείας αποτελεί εκτός από τη μεγαλύτερη οικονομική επένδυση για την εταιρεία, αλλά και για το σύνολο του κλάδου στην Ελλάδα και τη μεγαλύτερη φιλοπεριβαλλοντική δράση της AEGEAN, καθώς της επιτρέπει να μειώνει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα από τη δραστηριότητά της, ενώ συνεχίζει να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Τα νέα αεροσκάφη εξασφαλίζουν 19-23% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 σε σχέση με τα προηγούμενης γενιάς Airbus και έως 50% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2 από τα πρώτα και τότε νέα αεροσκάφη της εταιρείας το 1999, σηματοδοτώντας μια ουσιαστική πράξη σεβασμού και φροντίδας προς το περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο και τα νέα ATR που εντάχθηκαν στο στόλο της εταιρείας εκσυγχρονίζοντας και το στόλο των ελικοφόρων αεροσκαφών της υπολογίζεται να έχουν από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα CO2, σε σχέση με τα προηγούμενα Q400 και συμβάλλουν κατ’ αυτό τον τρόπο στη περεταίρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας και στη δέσμευσή της για περισσότερο βιώσιμες, περισσότερο πράσινες πτήσεις, ενώ είναι επίσης πιστοποιημένα για να χρησιμοποιούν βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα. Μάλιστα, η πιο πρόσφατη προσθήκη ενός ολοκαίνουργιου ATR στον στόλο της εταιρείας διαθέτει όλες τις τελευταίες βελτιώσεις του τύπου, προσφέροντας περαιτέρω 3%-5% εξοικονόμηση καυσίμου, άρα και ρύπων κάνοντας, έτσι, πράξη τη δέσμευσή της AEGEAN για ακόμη περισσότερο βιώσιμες και «πράσινες» πτήσεις.

SAF (Sustainable Aviation Fuels) σε πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού 

Η AEGEAN είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία που πραγματοποίησε πτήση με μείγμα SAF στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2021, ενώ από τον Ιούλιο του 2022 ξεκίνησε ήδη να πραγματοποιεί το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη συστηματικής χρήσης SAF, για όλες τις πτήσεις της που αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην Αθήνα, ενώ  πρόσφατα και σε αεροδρόμια της Ευρώπης, πραγματοποιώντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα για περισσότερο περιβαλλοντικά βιώσιμες μεταφορές και κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της να συμβάλλει έμπρακτα στην απανθρακοποίηση του κλάδου. Η προμήθεια SAF στα αεροδρόμια της Στοκχόλμης, του Λονδίνου και του Όσλο σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής επέκτασης του προγράμματος χρήσης βιώσιμων καυσίμων της εταιρείας στο σύνολο του δικτύου της, παρόλο που η αδυναμία παραγωγής SAF σε επαρκείς ποσότητες, η έλλειψη υποδομών για την αποθήκευση και διανομή τους και το αυξημένο κόστος τους σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, παρεμποδίζουν τη γενικευμένη εφαρμογή τους.  Έτσι, η AEGEAN τοποθετείται εγκαίρως και αποφασιστικά απέναντι στις προκλήσεις της νέας εποχής των αερομεταφορών αναζητώντας λύσεις και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις, για να ακολουθήσει και ο υπόλοιπος κλάδος στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε και ο κ. Γιώργος Γοβατζιδάκης, Sustainability Manager AEGEAN, κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για τα «Πράσινα Αεροδρόμια» του ICAO τις προηγούμενες ημέρες: “Στην AEGEAN, νιώθουμε ότι έχουμε την υποχρέωση να υιοθετήσουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, ώστε ολόκληρη η αλυσίδα αξίας να μπορεί να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο. Η πρόκληση της εισαγωγής καθαρότερων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να γίνει κέντρο παραγωγής και αξιοποίησης τέτοιων τεχνολογιών, με σημαντικά οφέλη για όλους.”

Παρόλο που όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες έχουν θέσει στον πυρήνα της λειτουργίας τους αλλά και της ατζέντας τους για το μέλλον, τα ζητήματα της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας λαμβάνοντας ενεργά μέτρα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, ο στόχος για μηδενικό αποτύπωμα μέχρι το 2050 φαντάζει μακρινός και για να είναι εφικτός απαιτεί δέσμευση και συμμετοχή από το σύνολο ων εταιρειών και του κλάδου παγκοσμίως (αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας και κατασκευαστές), γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό που μια ελληνική αεροπορική εταιρεία, η AEGEAN, εργάζεται ήδη εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS