Green Economy Παρασκευή 22/01/2021, 16:05
GREEN ECONOMY

Για ποια πράσινη τεχνολογία ο Ε. Μασκ δωρίζει 100 εκατ. δολάρια

Η συλλογή CO2 μπορεί να περιορίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση σχεδόν κατά 20%

Για ποια πράσινη τεχνολογία ο Ε. Μασκ δωρίζει 100 εκατ. δολάρια

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ, θα δωρίσει 100 εκατ. δολάρια σε βραβείο για την καλύτερη τεχνολογία η οποία και θα συλλέγει το διοξείδιο του άνθρακα. 

Αυτό έκανε γνωστό μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο προσφάτως πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο σύμφωνα με την ιστοσελίδα techcrunch, η οποία και επικαλείται άτομο με γνώση επί του θέματος, τα χρήματα αυτά προορίζονται για το βραβείο του Xprize Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού ο οποίος διεξάγει διαγωνισμούς με σκοπό να προάγει την τεχνολογική ανάπτυξη και τεχνολογία. 

Η συλλογή διοξειδίου του άνθρακα επιτυγχάνεται στην πηγή του, δηλαδή σε ένα διυλιστήριο ή σε ένα εργοστάσιο και αποθηκεύεται συνήθως σε αρκετό βάθος κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Ωστόσο μια σειρά από εταιρείες αναπτύσσουν μια τεχνολογία με την οποία αφαιρούνται οι βλαβερές ουσίες από το διοξείδιο του άνθρακα, για χρήση με άλλους τρόπους όπως στην παραγωγή αιθανόλης, μια τεχνολογία που έχει αναπτύξει η LanzaTech. 

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), επί του παρόντος σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν είκοσι έργα τα οποία συλλέγουν και αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα (CCUS), ενώ ακόμη τριάντα νέα projects έχουν λάβει έγκριση από το 2017.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΙΕΑ οι μονάδες CCUS, μπορούν να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά σχεδόν 20% και να μειώσουν δραστικά το κόστος της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής περί του 70%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και techcrunch

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News