Αλλάζουν οι προδιαγραφές σε έργα και κτίρια λόγω κλιματικής αλλαγής
Τροποποιήσεις στις προδιαγραφές σειράς κατασκευαστικών έργων και κτιρίων και ενσωμάτωση της διάστασης της τρωτότητας στην κλιματική αλλαγή και των απαιτούμενων μέτρων για την αύξηση της ανθεκτικότητας των έργων στις προδιαγραφές των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων προανήγγειλε ότι θα γίνουν το αμέσως προσεχές διάστημα ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, παρεμβαίνοντας στην παρουσίαση της μελέτης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπως είπε, η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών της και όχι μόνο ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων, αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.
Η μελέτη κατέληγε σε ανησυχητικά συμπεράσματα, για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 έως 5 βαθμούς μέχρι το τέλος του αιώνα, κίνδυνο ερημοποίησης του 40% της χώρας, αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στον χαιρετισμό του χθες είπε ότι η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας της Ελλάδος αποτίμησε το κόστος των κλιματικών αλλαγών, το κόστος της τυχόν αδράνειας, σε 200 δισ. έως το 2100, με 2% προεξοφλητικό επιτόκιο, αλλά και το όφελος 30% από τη λήψη μέτρων προσαρμογής. «Περαιτέρω καθυστέρηση στη συλλογική εφαρμογή μέτρων και πολιτικών», τόνισε ο διοικητής, «θα εμβαθύνει τις συνέπειες της κρίσης, ενώ για την αντιμετώπισή της θα απαιτηθούν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ροές στο μέλλον».
Ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εθνικός εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, στην παρουσίασή του επισήμανε ότι η κλιματική κρίση εξελίσσεται με ρυθμό εντονότερο από τις εκτιμήσεις και αν δεν ληφθούν μέτρα το κόστος της θα ξεπεράσει την αρχική εκτίμηση (700 δισ. ευρώ ή 200 δισ. ευρώ με προεξοφλητικό επιτόκιο 2%). Αν ληφθούν μέτρα, το κόστος προσαρμογής εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο μισό, είπε.
Ο Ανδρέας Καραμάνος, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής ΓΠΑ και μέλος της συντονιστικής ομάδας ΕΜΕΚΑ προειδοποίησε για τις τάσεις ερημοποίησης του εδάφους ιδιαίτερα σε επικλινείς περιοχές ή κακώς στραγγιζόμενες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό και την υποβάθμιση των καλλιεργήσιμων γαιών. Ειδικότερα, στη Θεσσαλία προβλέπεται να εκμηδενίσει ουσιαστικά τις αποδόσεις του βαμβακιού και του αραβοσίτου.
Σε τεράστιο ύψος από 180 έως 400 εκατ. τον χρόνο εκτίμησε το κόστος των οικονομικών επιπτώσεων στον τομέα των μεταφορών ο Γεώργιος Γιαννόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της συντονιστικής Ομάδας ΕΜΕΚΑ.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Στα 2,2 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα
Οι φυσικές καταστροφές έριξαν τη φήμη της Ελλάδας το καλοκαίρι
Κυρ. Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές, αναδύεται μια νέα Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News