Green Economy Παρασκευή 10/11/2023, 22:01
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Η φθίνουσα ζήτηση οδηγεί σε μακροπρόθεσμη υποχώρηση των τιμών του αργού

Πετρέλαιο: Η φθίνουσα ζήτηση οδηγεί σε μακροπρόθεσμη υποχώρηση των τιμών του αργού

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το πετρέλαιο, αλλά εξακολουθεί να είναι οδεύει προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για την παγκόσμια ζήτηση και οι επιπτώσεις του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Το West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο άνω του 2% και διαπραγματεύεται πάνω από τα 77 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, καθώς οι ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές ανακάμπτουν από τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ ότι οι αξιωματούχοι δεν θα διστάσουν να συσφίξουν περισσότερο τη νομισματική πολιτική τους. Οι επενδυτές προσπέρασαν επίσης μια ήπια μέτρηση του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ που έδειξε ότι οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό έφτασαν σε υψηλό 12 ετών. Παρόλα αυτά, οι ανησυχίες σχετικά με τη φθίνουσα ζήτηση και την υψηλότερη προσφορά οδηγούν σε μια πιο μακροπρόθεσμη υποχώρηση των τιμών του αργού. 

«Ενώ μπορεί να υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη, ασύμμετρη άνοδος για τις τιμές του αργού, οι αυξανόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης θα μπορούσαν να είναι αρκετές για να μειώσουν τον ενθουσιασμό για ένα σημαντικό ράλι ανακούφισης τις επόμενες εβδομάδες», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της Royal Bank of Canada, συμπεριλαμβανομένου του Michael Tran,

Πετρέλαιο: Η φθίνουσα ζήτηση οδηγεί σε μακροπρόθεσμη υποχώρηση των τιμών του αργού-1

 

Το WTI σημείωσε πτώση περίπου 13% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες -συμπεριλαμβανομένης μιας πτώσης 3,9% αυτή την εβδομάδα- λόγω των πτωτικών σημάτων κατανάλωσης από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Εν τω μεταξύ, οι ροές από τη Μέση Ανατολή παραμένουν ανεπηρέαστες από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή σύγκρουση, καθώς η Χεζμπολάχ, μια ισλαμιστική ομάδα με έδρα το Λίβανο, εντείνει την επίθεσή της. 

Η πτώση σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών προέβλεψε μια άνευ προηγουμένου μείωση των αποθεμάτων εν μέσω ρεκόρ ζήτησης καυσίμων και περικοπών της προσφοράς της Σαουδικής Αραβίας. Η προσοχή έχει πλέον μετατοπιστεί στην ύφεση στην Κίνα και στα επίμονα υψηλά επιτόκια στις ΗΠΑ. 

Το ντίζελ γίνεται η τελευταία πίεση για το πετρέλαιο, με τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποχωρούν περίπου 5,4% αυτή την εβδομάδα. Αυτό απηχεί την υποχώρηση στην Ευρώπη, όπου η μείωση της βιομηχανικής και οικονομικής δραστηριότητας στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποχώρηση της κατανάλωσης καυσίμων.

Το WTI Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 2,1% στα 77,36 δολάρια το βαρέλι στις 13:51 στη Νέα Υόρκη (20:31 ώρα Ελλάδος), ενώ το BrentΙανουαρίου αυξήθηκε 2,1% στα 81,72 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News