Green Economy Τρίτη 7/11/2023, 23:02
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 3,5 μηνών εν μέσω ανησυχιών για την Κίνα και τη Fed

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 3,5 μηνών εν μέσω ανησυχιών για την Κίνα και τη Fed

Το πετρέλαιο σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περισσότερους από τρεις μήνες, καθώς τα αδύναμα στοιχεία για το εμπόριο από την Κίνα και οι νέες αμφιβολίες για το αν η Federal Reserve έχει ολοκληρώσει την αύξηση των επιτοκίων επηρέασαν τις προοπτικές της ζήτησης.

Το West Texas Intermediate διολίσθησε κατά 4,3% για να διαμορφωθεί κοντά στα 77 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Ιουλίου. Οι μειώσεις ενισχύθηκαν το απόγευμα, αφού το WTI βυθίστηκε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών του, σημάδι μακροπρόθεσμης αδυναμίας που συχνά ωθεί σε πρόσθετες πωλήσεις.

Το δολάριο ενισχύθηκε -ενδεχομένως πλήττοντας τη ζήτηση πετρελαίου, κάνοντας το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους εισαγωγείς- μετά την δήλωση του προέδρου της Fed της Μινεάπολης Neel Kashkari ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη επί του πληθωρισμού. Είπε επίσης ότι ο κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής είναι προτιμότερος από το να κάνουμε πολύ λίγα, και ότι ανησυχεί ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά.

Πετρέλαιο: Σε χαμηλό 3,5 μηνών εν μέσω ανησυχιών για την Κίνα και τη Fed-1

 

Εν τω μεταξύ, τα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, έδειξαν μια επισφαλή οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι υπερπόντιες αποστολές δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες, σημειώνοντας πτώση 6,4%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα τον περασμένο μήνα. 

«Τα στοιχεία σηματοδοτούν τη συνεχιζόμενη πτώση των κινεζικών οικονομικών προοπτικών που οδηγείται από την επιδείνωση της ζήτησης στον μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό της χώρας: τη Δύση», δήλωσε η Fiona Cincotta, ανώτερη αναλύτρια χρηματοπιστωτικών αγορών στην City Index. 

Από την πλευρά της προσφοράς, η Ρωσία στέλνει αργό κοντά στις υψηλότερες τιμές των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς δεν έχει ακόμη διαταράξει τις ροές από τη Μέση Ανατολή, καθώς εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του.

Εν τω μεταξύ, το prompt spread για το WTI -η διαφορά των τιμών μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του- μειώθηκε στο ασθενέστερο επίπεδό του από τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας ότι οι προμήθειες παραμένουν άφθονες. Το ασφάλιστρο για τα βραχυπρόθεσμα βαρέλια συρρικνώθηκε σε μόλις 13 σεντς, από 1,43 δολάρια πριν από τρεις εβδομάδες, όταν οι ανησυχίες για την προσφορά ήταν η πρώτη σκέψη των επενδυτών.

Οι συνεχιζόμενες περικοπές της προσφοράς από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+, τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, είχαν στηρίξει τις τιμές του αργού τη Δευτέρα. Τα δύο έθνη δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα συνεχίσουν τους περιορισμούς τους μέχρι το τέλος του έτους. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Haitham Al-Ghais αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παραμείνει ισχυρή παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. 

Το WTI Δεκεμβρίου σημείωσε πτώση 4,3% και διαμορφώθηκε στα 77,37 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ το Brent Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 4,2% για να διαμορφωθεί στα 81,61 δολάρια το βαρέλι.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News