Green Economy Δευτέρα 6/11/2023, 20:45
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Με άνοδο 2% το WTI, μετά την επαναβεβαίωση Ρωσίας και Σ. Αραβίας για περικοπές

Πετρέλαιο: Με άνοδο 2% το WTI, μετά την επαναβεβαίωση Ρωσίας και Σ. Αραβίας για περικοπές

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επαναβεβαίωσαν ότι θα διατηρήσουν έως το τέλος του έτους τους περιορισμούς της προσφοράς πετρελαίου άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως.

Το αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε περισσότερο από 2% και διαπραγματεύεται πάνω από τα 82 δολάρια το βαρέλι. Η ανακοίνωση των δύο μεγαλύτερων παραγωγών του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή ήρθε μετά τις ανησυχίες για την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης που ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου σε πτώση σχεδόν 6% την περασμένη εβδομάδα. Το αργό διαπραγματεύεται σε τιμές που είχαν σημειωθεί πριν από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, καθώς οι μάχες δεν καταφέρνουν να διαταράξουν την παραγωγή στη Μέση Ανατολή, την πηγή περίπου του ενός τρίτου του παγκόσμιου πετρελαίου.

Ενώ συνεχίζει να είναι υπαρκτή η απειλή η σύγκρουση να εξαπλωθεί, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι εταίροι του διατηρούν αυστηρό έλεγχο των προμηθειών εν μέσω μιας επισφαλούς προοπτικής ζήτησης, που υπογραμμίζεται από την αιφνιδιαστική συρρίκνωση της κινεζικής μεταποίησης τον περασμένο μήνα. Η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την ημερήσια παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια και η Μόσχα περιορίζει τις εξαγωγές κατά 300.000 βαρέλια, πέραν των προηγούμενων περικοπών που έγιναν με τα υπόλοιπα κράτη του ΟΠΕΚ+.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εθελοντικές περικοπές της προσφοράς είναι πιθανό να παραταθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 – δεδομένης της εποχικά ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου στην αρχή κάθε έτους, των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη και του στόχου των παραγωγών και του ΟΠΕΚ+ να στηρίξουν τη σταθερότητα και την ισορροπία της αγοράς πετρελαίου», δήλωσε ο Giovanni Staunovo, αναλυτής εμπορευμάτων στην UBS Group AG. 

 

Πετρέλαιο: Με άνοδο 2% το WTI, μετά την επαναβεβαίωση Ρωσίας και Σ. Αραβίας για περικοπές-1

 

Η Saudi Aramco, εν τω μεταξύ, διατήρησε αμετάβλητες τις επίσημες τιμές πώλησης του Δεκεμβρίου για δύο από τις πέντε κατηγορίες πετρελαίου προς τους πελάτες της στην Ασία. Ωστόσο, το βασίλειο μείωσε τις τιμές του για την Ευρώπη, ένα ακόμη σημάδι της ανησυχίας για την κατανάλωση στην περιοχή. 

Σε ένα πτωτικό σημάδι, περισσότεροι έμποροι πληρώνουν υψηλότερο ασφάλιστρο για συμβόλαια που επωφελούνται από την πτώση των τιμών και όχι από το ράλι. Ο δείκτης που είναι γνωστός ως put skew διευρύνθηκε σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά στα μέσα Οκτωβρίου. Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου μείωσαν επίσης τα ανοδικά στοιχήματα για το αμερικανικό αργό κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιούλιο του 2021.

Το WTI Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 2,1% στα 82,17 δολάρια το βαρέλι στις 10:31 π.μ. στη Νέα Υόρκη (17:31 ώρα Ελλάδος), ενώ το Brent Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 1,7% στα 86,32 δολάρια το βαρέλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News