Green Economy Τρίτη 3/10/2023, 12:59
HEPI ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ανάμεσα στις φθηνότερες αγορές φυσικού αερίου της Ευρώπης συγκαταλέγεται η αγορά της Αθήνας, καταγράφοντας όμως άλμα στις τιμές τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση HEPI, η οποία καταγράφει την εξέλιξη των τιμών ενέργειας σε 28 πρωτεύουσες της Ευρώπης, η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στην Αθήνα διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 7,23 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. ανερχόταν στα 10,78 ευρώ και στο σύνολο των εξεταζόμενων περιοχών στα 10,49 ευρώ. 

Παρότι η αγορά της Αθήνας βρίσκεται στην 8η θέση από το τέλος μεταξύ των πρωτευουσών, τον Σεπτέμβριο κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβολή, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται κατά 7,58%.

Μηνιαίες μεταβολές στις τιμές του φυσικού αερίου

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-1
Γράφημα: HEPI

Συνολικά στην Ευρώπη, οι τιμές φυσικού αερίου συνέχισαν σε μια σχετικά σταθερή πορεία, την οποία έχουν πάρει από την αρχή του καλοκαιριού. Περίπου μία στις τρεις πρωτεύουσες σημείωσε κάποια μεταβολή τον Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται στις Βρυξέλλες (+14% έναντι του Αυγούστου). 

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά, η ακριβότερη αγορά είναι αυτή της Στοκχόλμης, όπου η τιμή του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο άγγιξε τα 28,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με πολύ μεγάλη διαφορά ακολουθεί η Βέρνη με 19,04 ευρώ. Αντιθέτως, χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στο Κίεβο, με 1,96 ευρώ, τη Βουδαπέστη με 2,69 ευρώ και το Βελιγράδι με 4,22 ευρώ.

Κάμψη στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με την έκθεση HEPΙ, τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος στην Αθήνα κατέγραψαν μικρή πτώση της τάξης του 1,76%. Η τιμή διαμορφώθηκε στα 25,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. διαμορφώθηκε στα 26,09 ευρώ.

Μηνιαίες μεταβολές στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο στην Ελλάδα – Φθηνότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο-2
Γράφημα: HEPI

Ανάμεσα σε 33 πρωτεύουσες στην Ευρώπη, τα οικιακά τιμολόγια κατέγραψαν αύξηση 1%, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα που παρατηρούνται από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι περισσότερες πρωτεύουσες είχαν σταθερές τιμές τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες είχαν μικρές μεταβολές. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του Όσλο, όπου η τιμή διολίσθησε κατά 20% τον Σεπτέμβριο, καθώς και των Βρυξελλών, όπου η τιμή εκτινάχθηκε κατά 10%.

Σε κάθε περίπτωση, οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες κατά μέσον όρο σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώθηκαν έναν χρόνο νωρίτερα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ενας ακόμη δύσκολος, ενεργειακά, χειμώνας

ΙΕΑ: Bρισκόμαστε στην «αρχή του τέλους» της εποχής των ορυκτών καυσίμων

Λεπτές ισορροπίες στο φυσικό αέριο – Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης της αγοράς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News