Green Economy Δευτέρα 2/10/2023, 16:29
GREEN ECONOMY

«Δεν πουλάμε παγωτό για να μοιράζουμε χαμόγελα»: Αντιδρούν οι CEO της Big Oil στη κριτική για το κλίμα

«Δεν πουλάμε παγωτό για να μοιράζουμε χαμόγελα»: Αντιδρούν οι CEO της Big Oil στη κριτική για το κλίμα

Τα διευθυντικά στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας στον κόσμο προσπάθησαν τη Δευτέρα να αμυνθούν ενάντια στην κριτική, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι εν μέσω της προγραμματισμένης ενεργειακής μετάβασης.

Μιλώντας στο συνέδριο ADIPEC για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που ξεκίνησε στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα, στελέχη που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες ενέργειας (Big Oil) στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία προσπάθησαν να δώσουν θετικό τόνο στην τρέχουσα κατάσταση για τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Αυτό έρχεται λίγο αφότου διαδηλωτές για το κλίμα βγήκαν στους δρόμους σε εκατοντάδες πόλεις όλου του κόσμου για να απαιτήσουν από τους παγκόσμιους ηγέτες να καταργήσουν σταδιακά την καύση ορυκτών καυσίμων, την κύρια κινητήρια δύναμη της κλιματικής κρίσης.

Η Big Oil έχει κατηγορηθεί ότι απέσυρε τις υποσχέσεις της για το κλίμα τους τελευταίους μήνες μετά από ετήσια κέρδη ρεκόρ που χαρακτηρίστηκαν από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας ως κάτι το «προφανώς αδικαιολόγητο» και «απόλυτη καταστροφή».

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για τα συστήματα του μέλλοντος χωρίς άνθρακα», δήλωσε ο Tengku Muhammad Taufik, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του κρατικού ομίλου Petronas της Μαλαισίας, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ που συντονίστηκε από το CNBC.

«Η συζήτηση γινόταν πάντα, θυμάμαι ένα παλιό ρητό: Αν θέλετε να είναι όλοι χαρούμενοι, πουλήστε παγωτό,» είπε ο Taufik.

«Πρέπει να λάβουμε κάποιες σκληρές αποφάσεις και πρέπει να δεσμευόμαστε από γεγονότα, ορθολογισμό, πρακτικά βήματα, αλλά θα φτάσουμε εκεί», πρόσθεσε.

«Η αποστολή μας δεν είναι να ευχαριστήσουμε τους ακτιβιστές»

Όπως αναμενόταν ευρέως, μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα επιβεβαίωσε ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, μια συμφωνία ορόσημο που στοχεύει στη συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο κόσμος έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης ενέργειας και γης. Πράγματι, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι που τροφοδοτεί μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο.

Ο Patrick Pouyanne, Διευθύνων Σύμβουλος του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies, είπε ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι «μεγάλος συμμετέχων» στην ενεργειακή μετάβαση.

«Μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια, κατάλαβα ότι ίσως ήμουν αφελής, δεν θα ευχαριστήσουμε τους ακτιβιστές. Δεν θα κάνουμε ποτέ αρκετά για να ευχαριστήσουμε αυτούς που είναι ενάντια στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά η αποστολή μου δεν είναι να τους ευχαριστήσω», υπογράμμισε.

«Αποστολή μας είναι να προσφέρουμε στην κοινωνία την ενέργεια που χρειαζόμαστε σήμερα και αύριο», πρόσθεσε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ο πετρελαϊκός γίγαντας των ΗΑΕ διπλασιάζει τον στόχο δέσμευσης άνθρακα ενόψει της Συνόδου Κορυφής COP

Η Σαουδική Αραβία προβλέπει έλλειμμα 21 δισ. δολ. το 2024

Το Καζακστάν έτοιμο να αυξήσει τις προμήθειες πετρελαίου προς τη Γερμανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News