Green Economy Δευτέρα 25/09/2023, 22:28
GREEN ECONOMY

Γαλλία: Σχέδιο για μείωση των τιμών ενέργειας με ώθηση πράσινων επενδύσεων

Γαλλία: Σχέδιο για μείωση των τιμών ενέργειας με ώθηση πράσινων επενδύσεων

Η Γαλλία θα εισαγάγει νόμο για τη μείωση των τιμών ενέργειας έως τα τέλη του έτους προκειμένου να ενθαρρύνει επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι αναγκαίες για την πράσινη μετάβαση, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. 

«Θα ανακτήσουμε τον έλεγχο της ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε ο Μακρόν σε ομιλία του στο Παρίσι στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τη στρατηγική της χώρας του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Οι νέες ρυθμίσεις για τις τιμές ενέργειας, οι οποίες θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο, θα βάλουν τη Γαλλία σε ένα πολύ ευνοϊκό και ανταγωνιστικό περιβάλλον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσέθεσε. 

Οι στόχοι της ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας

Επιλεκτικοί στόχοι έως το 2030

Source: Prime Minister’s secretariat for environmental planning (July 2023).

Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι τιμές που καταβάλουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αυξήθηκαν τελευταίως λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, θα κρατηθούν πιο κοντά στο κόστος παραγωγής στη Γαλλία. Παρότι ο Μακρόν δεν έδωσε λεπτομέρειες, η πρωτοβουλία παρακολουθείται από τις γειτονικές χώρες, όπως Γερμανία, καθώς και από τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. 

Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν φιλόδοξους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των καταστροφικών συνεπειών της, στηρίζοντας ταυτόχρονα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν ήδη συμπιεστεί από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, τροφίμων και εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή, ΗΠΑ και Κίνα αυξάνουν τις επενδύσεις που χρειάζονται για την ενεργειακή μετάβαση, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό για τα πάντα, από κεφάλαιο έως κρίσιμες πρώτες ύλες. 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει ως στόχο να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περίπου κατά ένα-τρίτο το διάστημα από το 2022 έως τα τέλη της δεκαετίας, σύμφωνα με το στόχο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών κατά 55% από τα επίπεδο του 1990. 

Παρότι αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες και την εξάρτησή της σε εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, θα απαιτήσει μαζικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. 

Για να επιτύχει αυτό το στόχο, η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα πρέπει να αυξήσουν τις πράσινες δαπάνες κατά 66 δισ.ευρώ έως το 2030. 

Σε ένα πρώτο βήμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει αυτού του είδους τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους κατά 7 δισ.ευρώ στα 40 δισ.ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει επιδοτήσεις για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης, σιδηροδρομικά δίκτυα, ηλιακή και αιολική ενέργεια, πράσινο υδρογόνο και ανανεώσιμα καύσιμα. 

Η Γαλλία θα είναι σε θέση να κατασκευάσει τουλάχιστον 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα έως το 2027 και να τριπλασιάσει την παραγωγή της σε αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με τον Μακρόν. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News