Green Economy Πέμπτη 14/09/2023, 11:46
GREEN ECONOMY

Πού «κλειδώνει» το φετινό κόστος της θέρμανσης

Πού «κλειδώνει» το φετινό κόστος της θέρμανσης

Καθώς οδεύουμε προς την επίσημη έναρξη της φετινής χειμερινής περιόδου -είθισται να σημαδεύεται στο ημερολόγιο η 15η Οκτωβρίου ως πρώτη ημέρα διάθεσης του πετρελαίου με τον χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης- σιγά-σιγά οριστικοποιείται και η εικόνα για το κόστος της θέρμανσης.

Την τιμή στην οποία θα διατεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης θα την γνωρίζουν οι καταναλωτές σε έναν μήνα από σήμερα. Όμως το πλαίσιο έχει (περίπου) αποσαφηνιστεί. Πρώτον, δεν θα υπάρξει οριζόντια επιδότηση στην αντλία από το κράτος. Δεύτερον, δεν θα αλλάξουν ουσιαστικά τα κριτήρια του επιδόματος θέρμανσης. Τρίτον, δεν υπάρχει κίνητρο θέρμανσης με το πετρέλαιο αντί για το φυσικό αέριο. Δύο είναι τα στοιχεία που λείπουν: πρώτον το αν τα διυλιστήρια θα έχουν φέτος τη δυνατότητα να επιδοτήσουν και δεύτερον ποια θα είναι η διεθνής τιμή του πετρελαίου σε έναν μήνα από σήμερα.

Η τιμή χονδρικής του πετρελαίου κίνησης σήμερα, ύστερα από ένα 10ήμερο διαδοχικών αυξήσεων, έχει εκτιναχθεί στα 1,35 ευρώ το λίτρο. Για να γίνει η προσέγγιση της τιμής χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης αφαιρούνται από τα 1,35 ευρώ τα 0,41 ευρώ που είναι ο ειδικός φόρος που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης και προστίθενται 0,28 ευρώ που είναι ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Άρα, το πετρέλαιο θέρμανσης αυτή τη στιγμή, όπως βγαίνει από το διυλιστήριο, χωρίς κέρδος και χωρίς ΦΠΑ, είναι στα 1,22 ευρώ. Μόνο ο ΦΠΑ να μπει, ανεβαίνουμε ήδη στο 1,51 ευρώ ανά λίτρο. Χωρίς κανένα κέρδος για τον έμπορο, ο οποίος προφανώς και δεν θα δουλέψει δωρεάν.

Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι ότι θα υπάρξουν πρατήρια που θα πουλήσουν πετρέλαιο ακόμη και με 1,6 ευρώ το λίτρο για τη θέρμανση. Είμαστε μπροστά σε μια πλήρη ανατροπή σκηνικού σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η εικόνα στα πετρελαιοειδή, συνδυάζεται με τη διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου στα χαμηλά επίπεδα των 0,35 ευρώ ανά κιλοβατώρα σε επίπεδο χρηματιστηριακής τιμής.

Που σημαίνει ότι στην λιανική θα διαμορφωθεί μια τιμή της τάξεως των 6-7 λεπτών ανά κιλοβατώρα ή ακόμη και 8 αν συμπεριληφθούν τα διάφορα τέλη και έξοδα. Στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν αλλάξει κάτι θα μιλάμε για κόστος πάνω από 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Διαβάστε επίσης: 

«Ψαλίδι» στις παροχές για να στηριχθεί η Θεσσαλία

Πετρέλαιο: «Ταβάνι» σε τριψήφια τιμή βλέπει η Goldman Sachs – Οι δύο κίνδυνοι

«Σταθερό» το επίδομα θέρμανσης, υψηλότερος ο «λογαριασμός» του φετινού χειμώνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News