Green Economy Δευτέρα 11/09/2023, 13:46
ΕΥΡΩΠΗ

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο – Πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά

«Τσίμπησε» το φυσικό αέριο – Πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά

Ανοδικά κινείται για τρίτη μέρα το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοστάσια στην Αυστραλία και η παράταση των εργασιών στη Νορβηγία προκαλούν τριγμούς στην αγορά.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια Οκτωβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, που αποτελούν τιμή-ορόσημο για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, εκτινάχθηκαν έως και 9,8% στη σημερινή συνεδρίαση. Αυτή την ώρα σημειώνεται άνοδος της τάξης του 8,38% περίπου στα 37,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι απεργίες σε εργοστάσια της Αυστραλίας -που πέρυσι παρείχαν περίπου το 7% της παγκόσμιας παραγωγής LNG- αφορούν τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων. Η αμερικανική Chevron, η οποία διαχειρίζεται τα εν λόγω εργοστάσια, έχει ήδη απευθυνθεί σε εποπτική αρχή εργασίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τα σωματεία.

Ταυτόχρονα, για τρίτη εβδομάδα συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης σε εγκαταστάσεις στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νορβηγία, περιορίζοντας την παραγωγή περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Δεν θα διαρκέσει πολύ η αναστάτωση

Πάντως, το μπλοκ έχει διασφαλίσει επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για τον χειμώνα, με το επίπεδο να φτάνει κατά μέσον όρο το 94%, πολύ υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και η πιθανότητα ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα πυροδοτούν διακυμάνσεις στην αγορά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του BloombergNEF, τα ευρωπαϊκά αποθέματα θα εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά υψηλά επίπεδα μετά το τέλος του χειμώνα. Επίσης, αναμένεται ότι ο καιρός τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα είναι ήπιος στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η περίοδος της υψηλής ζήτησης.

«Ο δυνητικός αντίκτυπος των απεργιών είναι κατά πάσα πιθανότητα το μοναδικό στοιχείο που ανεβάζει τις τιμές στη βραχυπρόθεσμη αγορά, δεδομένου ότι τώρα έχουμε μπει στην εποχή πριν τον χειμώνα και άλλοι δείκτες προεξοφλούν αποκλιμάκωση σε Ευρώπη και Ασία», δήλωσε στο Bloomberg ο Kaushal Ramesh, αντιπρόεδρος του τμήματος δεικτών φυσικού αερίου και LNG στην Rystad Energy. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Λεπτές ισορροπίες στο φυσικό αέριο – Οι παράγοντες αποσταθεροποίησης της αγοράς

Ο ενεργειακός πόλεμος έληξε – Αλλά η Ευρώπη ακόμα «διψά» για φθηνό αέριο

ΙΕΝΕ: Μειωμένες οι τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου σε σχέση με πέρσι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News