Green Economy Τρίτη 29/08/2023, 19:50
GREEN ECONOMY

Sefcovic: Θα μείνουμε στους στόχους μας για το κλίμα παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες

Sefcovic: Θα μείνουμε στους στόχους μας για το κλίμα παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει σταθερή στους στόχους της για το κλίμα, ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες και οι πολίτες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, υποσχέθηκε ο νέος επικεφαλής της πράσινης συμφωνίας-ορόσημο του μπλοκ.

«Δεν πρόκειται να αμβλύνουμε τις φιλοδοξίες μας, διότι θα ήταν σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας», δήλωσε ο Maros Sefcovic, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σε ομάδα δημοσιογράφων. «Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Ο Sefcovic ανέλαβε τα καθήκοντα του Frans Timmermans, ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για να ηγηθεί της ολλανδικής αριστερής συμμαχίας στις εκλογές του Νοεμβρίου. Οι τελευταίοι μήνες του Timmermans στη θέση αυτή αμαυρώθηκαν από έντονες αντιδράσεις από κεντροδεξιές ομάδες σχετικά με τον ρυθμό της μετάβασης και τα μέτρα για την αποκατάσταση της φύσης στην περιοχή.

Ο Sefcovic θα ηγηθεί τώρα των προσπαθειών του μπλοκ για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας – μιας δέσμης μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να θέσει την ΕΕ σε τροχιά για καθαρό μηδενικό ισοζύγιο μέχρι τα μέσα του αιώνα. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε τον Wopke Hoekstra ως νέο Ολλανδό επίτροπο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Εάν επιβεβαιωθεί, ο Hoekstra, επί του παρόντος υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, θα είναι υπεύθυνος για τη δράση για το κλίμα υπό την καθοδήγηση του Sefcovic, ανέφερε η von der Leyen σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τον Hoekstra την Τρίτη. 

Ο Hoekstra θα εκπροσωπήσει επίσης το μπλοκ στις διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στο πλαίσιο της COP28 αργότερα φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει αναλάβει επίσημα ως επίτροπος πριν από τη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου, δήλωσε ο Sefcovic.

Το μεγαλύτερο μέρος της νομοθεσίας της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών κατά 55% αυτή τη δεκαετία έχει συμφωνηθεί, αλλά η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει στις αρχές του επόμενου έτους τον χάρτη πορείας για το κλίμα για την επόμενη δεκαετία. Οι επιστήμονες έχουν πει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μειώσει τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 95% έως το 2040. Ο κ. Sefcovic αναγνώρισε ότι ορισμένοι τομείς είχαν «λογικές ανησυχίες» σχετικά με την ατζέντα για το καθαρό μηδενικό επίπεδο εκπομπών.

«Πρέπει να επικοινωνήσουμε καλύτερα την πολιτική μας», δήλωσε.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News