Green Economy Τρίτη 29/08/2023, 12:42
GREEN ECONOMY

Πώς θα «καθαρίσει» η εταιρεία με το πιο βρώμικο εργοστάσιο ρεύματος της Ευρώπης

Πώς θα «καθαρίσει» η εταιρεία με το πιο βρώμικο εργοστάσιο ρεύματος της Ευρώπης

Να καταργήσει πλήρως τον άνθρακα στις δραστηριότητές της σε επτά χρόνια στοχεύει η PGE, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Πολωνίας και ιδιοκτήτρια του πιο ρυπογόνου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Ευρώπης. Η εταιρεία σχεδιάζει να μεταβιβάσει όλα τα ρυπογόνα περιουσιακά στοιχεία της σε έναν οργανισμό που θυμίζει bad bank.

Η νέα στρατηγική της PGE θέλει την εταιρεία να  είναι κλιματικά ουδέτερη στο τέλος της επόμενης δεκαετίας ή 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει offshore αιολικά πάρκα 2,5 GW έως το 2030 και και έναν πυρηνικό σταθμό 2,8 GW μέχρι το 2040. Οι επενδύσεις θα κοστίσουν περισσότερα από 30 δισ. δολάρια έως το 2030.

Οι ανακοινώσεις της PGE γίνονται καθώς η πολωνική κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία της μεταφοράς των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται National Energy Security Agency ή NABE.

Η απόσχιση θα επιτρέψει στις εισηγμένες εταιρείες να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων, για να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση της Πολωνίας.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πράσινη μετάβαση: Το ακριβό «στοίχημα» των 165 δισ. ευρώ

EIU: Αγώνας δρόμου στην κλιματική πολιτική – Τα τέσσερα εμπόδια

«Πέφτει ο αέρας» για τα υπεράκτια αιολικά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News