Green Economy Δευτέρα 28/08/2023, 15:18
GREEN ECONOMY

Drones και πρόβατα στη μάχη με τις φλόγες – Τα νέα εργαλεία ενάντια στις πυρκαγιές

Drones και πρόβατα στη μάχη με τις φλόγες – Τα νέα εργαλεία ενάντια στις πυρκαγιές

Λύσεις υψηλής τεχνολογίας αλλά και πιο παραδοσιακές πρακτικές, από drones μέχρι πρόβατα, ρίχνουν στη μάχη έναντι των πυρκαγιών οι πυροσβέστες στην Ευρώπη, καθώς με φόντο την υπερθέρμανση του πλανήτη, ο κατάλογος των χωρών που επηρεάζονται από τις φωτιές όλο και μεγαλώνει.

Το Bloomberg συγκέντρωσε μερικές από τις πιο καινοτόμες λύσεις για τις πυρκαγιές.

Drones

Τα drones βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή της μάχης έναντι των πυρκαγιών. Όπως εξηγεί ο Domingos Xavier Viegas, καθηγητής στο Coimbra University στην Πορτογαλία, ο οποίος ειδικεύεται στη συμπεριφορά των πυρκαγιών σε άγρια εδάφη, η τεχνολογία των drones χρησιμοποιείται  σε όλη την Ευρώπη για τη χαρτογράφηση της βλάστησης, τον εντοπισμό περιοχών υψηλού κινδύνου, την παρακολούθηση δασικών πυρκαγιών, τη συλλογή δεδομένων αλλά και για την last mile παράδοση νερού.

Μεγαλύτερα drones, μερικά εκ των οποίων είναι αμφίβια, αναπτύσσονται επίσης για να λειτουργούν σαν εναέριες δεξαμενές ή για να μεταφέρουν σωλήνες. Αυτά τα ρομπότ πυρόσβεσης μπορούν να ψεκάσουν νερό και χημικά που επιβραδύνουν τις φωτιές σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγαλύτερες περιοχές.

Αυτό μπορεί να σώσει τις ζωές των πυροσβεστών που διαφορετικά πρέπει να πλησιάσουν πολύ κοντά στις φλόγες, όπως λέει ο Kenneth Geipel, ιδρυτής της δανικής εταιρείας drones Robotto Co. Όπως εξηγεί, οι δορυφορικές εικόνες που έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες έχουν καθυστερήσεις, ενώ τα drones μπορούν σε πραγματικό χρόνο να εντοπίσουν καπνό ή θερμότητα, να προειδοποιήσουν τις αρχές και να υπολογίσουν τη θέση, το μέγεθος και την ένταση μιας πυρκαγιάς.

Τεχνητή νοημοσύνη

Οι αισθητήρες των drones  καταγράφουν περισσότερα δεδομένα από ό,τι είναι μπορεί να επεξεργαστεί ο άνθρωπος σε πραγματικό χρόνο, και εδώ χρησιμοποιείται η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης.

Το 2022, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε μια πρωτοβουλία τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης που ονομάζεται FireAID. Το πιλοτικό έργο, που ξεκίνησε στην μετά τις πυρκαγιές του 2021, έδειξε ότι αυτά τα εργαλεία μπορούν να μειώσουν τον χρόνο απόκρισης και τον κίνδυνο για τους πυροσβέστες.

3D εκπαίδευση

Η υψηλή τεχνολογία χρησιμοποιείται επίσης στα προγράμματα εκπαίδευσης για τους πυροσβέστες.

Στην Καταλονία, το Ίδρυμα Pau Costa έχει δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο σύστημα που επιτρέπει στους εκπαιδευόμενους και τις ομάδες πυροσβεστών να αντιμετωπίζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης. Το λεγόμενο «ψηφιακό sandbox» βοηθά τους εκπαιδευόμενους να οπτικοποιήσουν τη συμπεριφορά μιας δασικής πυρκαγιάς και να εξασκηθούν σε στρατηγικές διαχείρισης της φωτιάς. Η προετοιμασία αυτή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους πυροσβέστες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου η εμπειρία με τις πυρκαγιές είναι σήμερα μικρή, αλλά τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον.

Ρομπότ καθαρισμού βλάστησης

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών είναι αναμφισβήτητα η πρόληψή τους, για αυτό και το επιλεκτικό κόψιμο δέντρων και μικρότερων φυτών είναι μια σημαντική πρακτική για τη μείωση του κινδύνου φωτιάς.

Σε αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ρομπότ καθαρισμού βλάστησης, τα οποία θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα drones.

Κοπάδια κατά των πυρκαγιών

Μέχρι να γίνουν εμπορικά πιο βιώσιμα τα ρομπότ που καθαρίζουν τη βλάστηση, σε ορισμένες περιοχές στηρίζονται σε μία πιο παραδοσιακή πρακτική: Φέρνουν πρόβατα και κατσίκες που κάνουν την ίδια δουλειά.

Στην Καταλονία, τα λεγόμενα «Fire Flocks», δηλαδή πρόβατα ή κατσίκες που βόσκουν στα δάση για να καθαρίσουν τη βλάστηση, επιστρέφουν, αφότου το project ξεκίνησε πιλοτικά το 2016 και έκτοτε έχει επεκταθεί.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί το δάσος της Δαδιάς που τυλίχτηκε στις φλόγες δεν είναι «απλά ένα δάσος»

Μη αναστρέψιμες οι βλάβες από τις πυρκαγιές – Η καταστροφή των δασών αλλάζει δραματικά το κλίμα

Meteo: Το 33% των δασών της Αττικής κάηκε μέσα σε 7 χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News