Green Economy Παρασκευή 11/08/2023, 14:39
GREEN ECONOMY

IEA: Προς νέο ρεκόρ φέτος στην πετρελαϊκή ζήτηση

IEA: Προς νέο ρεκόρ φέτος στην πετρελαϊκή ζήτηση

Υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου αναμένει πλέον για φέτος παγκοσμίως η διεθνής υπηρεσία ενέργειας (ΙΕΑ), σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις. Ειδικότερα, προβλέπεται να φτάσει τα 102,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδεύοντας προς «το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ».

Η ζήτηση ήδη «σημείωσε ρεκόρ 103 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Ιούνιο ενώ τον Αύγουστο ενδέχεται να υπάρξει νέα κορύφωση», υπογραμμίζει ο οργανισμός, επικαλούμενος αύξηση από τα καλοκαιρινά αεροπορικά ταξίδια, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην ηλεκτροδότηση και την κάθετη άνοδο της κινεζικής πετροχημικής δραστηριότητας.

Στο σύνολο της χρονιάς, «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα» σε σχέση με το 2022 «για να φθάσει τα 102,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει πάνω από το 70% της αύξησης», επισημαίνει.

Πρόκειται για «το υψηλότερο επίπεδό της που έχει ποτέ καταγραφεί», σύμφωνα με την ΙΕΑ που προέβλεπε ήδη το Φεβρουάριο ρεκόρ 101,9 εκατ. βαρελιών την ημέρα για την τρέχουσα χρονιά, μετά τα 99,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2022 και τα 97,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021.

Στο μεταξύ, «η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε τον Ιούλιο κατά 910.000 βαρέλια την ημέρα για να φτάσει τα 100,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η ισχυρή μείωση της σαουδαραβικής παραγωγής τον Ιούλιο προκάλεσε τη μείωση συνολικά της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα στα 50,7 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ενώ οι όγκοι του πετρελαίου εκτός του ΟΠΕΚ+ αυξήθηκαν κατά 310.000 βαρέλια την ημέρα για να φθάσουν τα 50,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα», αναφέρει.

Το 2024, η ΙΕΑ αναμένει επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης. «Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία συνεχίζεται και η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, η αύξηση θα επιβραδυνθεί το 2024 στο 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος οι τιμές πετρελαίου: Οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία

Πετρέλαιο: Κοντά σε υψηλά 9 μηνών

Πετρέλαιο: Παρατείνει τη μείωση της παραγωγής η Σαουδική Αραβία – «Φουσκώνουν» οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News