Ρεύμα: Τα τιμολόγια του Αυγούστου – Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις
Σταθερά τιμολόγια για τον Αύγουστο ή μειώσεις σε σχέση με τον Ιούλιο ανακοίνωσε η πλειονότητα των προμηθευτών.
Συγκεκριμένα οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ παραμένουν στο επίπεδο του τρέχοντος μήνα, δηλαδή 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα αν η κατανάλωση είναι έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς αν η κατανάλωση του μήνα υπερβεί τις 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς.
Ενδεικτικά τα τιμολόγια από τους λοιπούς προμηθευτές:
Protergia Οικιακό Value: 0,0946 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,11115)
Ήρων SIMPLY GENEROUS HOME, 8,55 λεπτά ανά κιλοβατώρα (0,0855 Euro/kWh) (από 0,1125)
Elpedison Green Economy: 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,1)
NRG on time: 13,7 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,2)
Watt&Volt Value: 9,46 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,15)
Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Οι αποφάσεις για την παράταση ή μη των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί στην αγορά ηλεκτρισμού θα ληφθούν στα τέλη Αυγούστου. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, «θα πρέπει να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το ποια θα είναι η τάση της διεθνούς αγοράς το φθινόπωρο για να αποφασίσουμε. Εχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Ιούλιο και δεν ξέρουμε πώς θα κινηθεί και ο Αύγουστος».
Το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ληφθεί η οριστική απόφαση τόσο για τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά όσο και για το μοντέλο των μηνιαίων τιμολογίων στη λιανική αγορά με τη γνωστοποίησή τους στις 20 του εκάστοτε προηγούμενου μήνα. Τα δύο μέτρα είχαν παραταθεί προεκλογικά με υπουργική απόφαση έως τον Σεπτέμβριο. Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα εξαρτηθεί το πότε θα επιστρέψουν τα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής και συγκεκριμένα οι τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων που έχει υποδείξει στους παρόχους η ΡΑΑΕΥ.
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, για τον Οκτώβριο η ΡΑΑΕΥ έχει εισηγηθεί την καθιέρωση ενός μεταβατικού τιμολογίου που θα πρέπει να διαθέσουν στην αγορά όλοι οι προμηθευτές, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή προσαρμογή των καταναλωτών. Ο κάθε πάροχος θα ορίσει ένα βασικό τιμολόγιο, η τιμή του οποίου θα γνωστοποιηθεί στους καταναλωτές την 1η του μήνα εφαρμογής του μεταβατικού τιμολογίου, χωρίς να δεσμεύεται για τον τρόπο υπολογισμού του. Για τα τιμολόγια που θα ισχύσουν με την επιστροφή της αγοράς στο προηγούμενο καθεστώς, όποτε αυτό θα αποφασιστεί, το υπουργείο προσανατολίζεται να περιορίσει το διάστημα της υποχρεωτικής προγνωστοποίησης από τις 60 ημέρες που προβλέπει ο κώδικας προμήθειας στις 30 ημέρες, ώστε να δοθεί στους προμηθευτές ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές αντί να ενημερώσουν τους καταναλωτές το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου για τις νέες συμβάσεις και τους νέους τιμοκαταλόγους, θα μπορούν να το κάνουν έως τις 31 Αυγούστου. Επιπλέον, το υπουργείο φέρεται να δίνει τη δυνατότητα στους προμηθευτές να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τα νέα τιμολόγια όχι με ξεχωριστή επιστολή που προέβλεπε η αρχική πρόταση της ΡΑΑΕΥ, αλλά και με ευδιάκριτη αναγραφή στο έντυπο του λογαριασμού. Το πλαίσιο μετάβασης στο παλιό καθεστώς τιμολόγησης που θα «ξεπαγώσει» τις ρήτρες αναπροσαρμογής θα θεσμοθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει ετοιμάσει η ΡΑΑΕΥ.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επιδοτήσεων, στις προθέσεις της κυβέρνησης, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ο περιορισμός τους στις ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών. «Μέριμνά μας παραμένει η σωστή λειτουργία της αγοράς και η στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα τους όλο τον τελευταίο χρόνο και απέκρουσε στην πράξη τις μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε να εξακολουθούμε να το κάνουμε για το αμέσως επόμενο διάστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός και παρέπεμψε σε σχετικές εξαγγελίες που θα κάνει ο ίδιος στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News