Green Economy Τετάρτη 19/07/2023, 19:39
GREEN ECONOMY

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις εξαγωγές LNG το φθινόπωρο

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να ξαναρχίσει τις εξαγωγές LNG το φθινόπωρο

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να αρχίσει εκ νέου τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου το φθινόπωρο, αφού η αυξημένη εγχώρια ζήτηση οδήγησε σε διακοπή των αποστολών το καλοκαίρι.

Ο ζεστός καιρός σημαίνει ότι η Αίγυπτος καταναλώνει όλο το φυσικό αέριο που παράγει, αφήνοντας ελάχιστα για εξαγωγές, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Tarek el-Molla σε δημοσιογράφους στο Κάιρο. Η επιστροφή των προμηθειών από τη χώρα της Βόρειας Αφρικής θα σημαίνει αυξημένη διαθεσιμότητα για βασικούς αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, όταν η ζήτηση σε αυτές τις περιοχές αυξάνεται.

Οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα δύο εργοστάσια παραγωγής της Αιγύπτου συνήθως μειώνονται κατά τους θερμότερους μήνες καθώς αυξάνεται η ζήτηση στο σπίτι για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η χώρα δεν εξήγαγε ούτε ένα φορτίο τον περασμένο μήνα και έχει πραγματοποιήσει μόνο μία αποστολή μέχρι στιγμής τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων από το Bloomberg. 

«Αυτό δείχνει αύξηση της ζήτησης για κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής της Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο.

Η περσινή χρονιά όμως ήταν εξαίρεση. Η χώρα εκμεταλλεύτηκε τις υψηλότερες παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου εξάγοντας το καύσιμο ακόμη και κατά τους ζεστούς μήνες ενώ εισήγαγε φθηνότερο βαρύ μαζούτ, είπε ο el-Molla. Η πτώση των διεθνών τιμών φέτος καθιστά πιο οικονομική την κατανάλωση του καυσίμου στο εσωτερικό, είπε.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΕ: Έως τις 10/7 ο 2ος διαγωνισμός για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου

G7: Κυρώσεις στη Ρωσία, πιέσεις στην Κίνα

Κύπρος: Σε συνομιλίες με το Ισραήλ για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News