Ενέργεια: Ο καύσωνας ανεβάζει τη ζήτηση – Δοκιμάζουν το σύστημα οι φωτιές
Ανοδικές τάσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πυροδότησε ο καύσωνας των τελευταίων ημερών καθώς ανέβασε κατακόρυφα τη ζήτηση κυρίως από τα νοικοκυριά που κατέφυγαν στη χρήση των κλιματιστικών για να δροσιστούν.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και έφτασε 1,2 TWH με το ωριαίο φορτίο να αυξάνεται κατά 944 MW.
Χθες η ζήτηση στο σύστημα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α∆ΜΗΕ), άγγιξε τα 9.600 MW, επίπεδα που αναμένεται να κινηθεί και σήμερα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η μεγαλύτερη αιχμή στα 9.690 MW.
Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντεπεξήλθε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον καύσωνα «Κλέων», ενώ τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται πέραν από τις υψηλές θερμοκρασίες και από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ανησυχίες των αρμόδιων αρχών επικεντρώνονται κυρίως στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ και του Α∆ΜΗΕ λόγω πιθανών βλαβών από τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν τα υλικά γραμμών μεταφοράς και υποσταθμών κυρίως στις περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές. Αντιθέτως δεν εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Από τις πρώτες ημέρες του καύσωνα στο σύστημα έχουν ενταχθεί οι νέες μονάδες Πτολεμαΐδα 5 της ∆ΕΗ και Αγ. Νικόλαος 2 της Mytilineos που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ έχουν επιστρατευθεί και όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη.
Ανοδική τάση ακολουθούν και οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, με τη μέση τιμή να καταγράφει το περασμένο επταήμερο υψηλό 9 εβδομάδων στα 115,41 ευρώ/ MWH, σημειώνοντας αύξηση 6,74% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Χθες η μέση χονδρεμπορική τιμή σημείωσε νέα άνοδο στα 117,48 ευρώ/mwh και σήμερα σκαρφάλωσε στα 127 ευρώ/mwh.
Στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 39% το φυσικό αέριο, 32% οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, 10,9% οι εισαγωγές, 9% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Σε επίπεδο μήνα (έως και 19/7) η ελληνική αγορά ρεύματος με τιμή μεγαβατώρας στα 110,35 ευρώ είναι η τρίτη ακριβότερη της Ευρώπης, μετά την Ιταλία (114,68 ευρώ). Κοντά στα 77-80 ευρώ/mwh διαμορφώνονται οι τιμές τις πρώτες 19 ημέρες του Ιουλίου σε Γαλλία και Γερμανία και κάτω από τα 70 ευρώ/mwh στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με την αγορά της Σουηδίας να καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή στα 35,70 ευρώ/mwh.
H σημαντική αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής πάντως δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήμερα οι πάροχοι για τις καταναλώσεις του Αυγούστου. Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF στα 25 ευρώ/mwh και οι προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση συνηγορούν σε προσαρμογές των τιμολογίων προς τα κάτω σε σχέση με αυτά του τρέχοντος μηνός, σε επίπεδα της τάξης του 5%.
Οι πάροχοι πάντως ζήτησαν με επιστολή του Συνδέσμου τους (ΕΣΠΕΝ) χθες προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παράταση ισχύος των έκτακτων μέτρων που λήγουν τον Σεπτέμβριο για δύο ακόμη μήνες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο προηγούμενο καθεστώς τιμολόγησης και η αποτελεσματικότερη ενημέρωση των καταναλωτών.
Διαβάστε επίσης:
Νέα πτώση στις τιμές ρεύματος τον Ιούνιο – Βουτιά στο φυσικό αέριο
Αιολική ενέργεια: Νέες επενδύσεις 260 εκατ. το πρώτο 6μηνο – Στα 5 GW η ισχύς
Green Tank: Νέο ρεκόρ μηδενικής λιγνιτικής παραγωγής – Σερί 87 ωρών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News