Green Economy Παρασκευή 30/06/2023, 21:42
GREEN ECONOMY

Πετρέλαιο: Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε τριμηνιαία βάση άνω των τριών δεκαετιών

Πετρέλαιο: Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε τριμηνιαία βάση άνω των τριών δεκαετιών

Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε τριμηνιαία βάση εδώ και άνω των τριών δεκαετιών εν μέσω άφθονης προσφοράς και σταθερών ανησυχιών για τη ζήτηση.

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση καθώς και μια ανιαρή ανάκαμψη στην Κίνα. Οι εύρωστες εξαγωγές αργού από τη Ρωσία και το Ιράν έχουν διατηρήσει τις προμήθειες άφθονες, αντισταθμίζοντας μια πιθανή αύξηση της ζήτησης το καλοκαίρι και τις περικοπές παραγωγής από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών. 

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς διαπραγματευόταν κοντά στα 75 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή, αλλά, όπως όλα δείχνουν πρόκειται να σημειώσει τέταρτη συνεχόμενη τριμηνιαία απώλεια. Το West Texas Intermediate οδεύει προς την πρώτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση από το 2019.

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο είναι μεικτές. Ορισμένοι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η αγορά θα προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη, εν μέρει λόγω του τέλους της εποχικής συντήρησης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ και ορισμένοι από τους ομολόγους του έχουν πει ότι είναι πιθανές περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα συμπαρασύρει την κατανάλωση ενέργειας.

 

Πετρέλαιο: Στο πιο παρατεταμένο καθοδικό σερί σε τριμηνιαία βάση άνω των τριών δεκαετιών-1

 

Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ έδωσε εντολή στους αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο θέσπισης ποσοστώσεων για την εξαγωγή πετρελαιοειδών, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση. Εάν η χώρα προχωρήσει σε ποσόστωση, θα μπορούσε να περιορίσει την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News