HELLENiQ ENERGY: Αποθήκευση ενέργειας και νέα έργα ΑΠΕ
Nέες κινήσεις στον τομέα των ΑΠΕ αναμένεται να ανακοινώσει η HELLENIQ ENERGY μέσα στο έτος, θέτοντας ως προτεραιότητα την αποθήκευση ενέργειας, καθώς άποψη της διοίκησης είναι ότι «οι επενδύσεις στις ΑΠΕ χωρίς αποθήκευση είναι επικίνδυνες επιχειρηματικά». Στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι και η ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων, για την οποία μάλιστα έχει ολοκληρώσει ήδη τις σχετικές μελέτες και αναμένεται μέσα στο 2023 να δρομολογήσει τα απαιτούμενα έργα.
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENIQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης περιέγραψε το μοντέλο ανάπτυξης της εταιρείας στις ΑΠΕ, το οποίο θα στηρίζεται στην ανάπτυξη νέων έργων και όχι στην εξαγορά υφιστάμενων και θα δώσει έμφαση στην αποθήκευση.
«Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την ανάπτυξή μας στις ΑΠΕ χωρίς κίνδυνο και δίνουμε ιδιαίτερα έμφαση στο να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε σωστά, χωρίς να πετάξουμε πολλά λεφτά σε πάρκα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γιατί χωρίς αποθήκευση οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είναι επικίνδυνες επιχειρηματικά», είπε, μεταφέροντας στους μετόχους την εικόνα που παρατηρείται ήδη στην αγορά με τις περικοπές φορτίων όταν υπάρχει υπερπαραγωγή. Οι επενδύσεις της εταιρείας στις ΑΠΕ το 2022 ξεπέρασαν το μισό δισ., ενώ το συνολικό επενδυτικό πλάνο έως το 2030 ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. Το 50% προορίζεται για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στις ΑΠΕ και στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Η εταιρεία μέσα σε σύντομο διάστημα αύξησε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ, φτάνοντας στα 341 MW, εκ των οποίων τα 275 MW προστέθηκαν το 2022. Το χαρτοφυλάκιο έργων σε ανάπτυξη ξεπερνάει ήδη τα 3,1 GW. Ο κ. Σιάμισιης προανήγγειλε νέες κινήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ μέσα στη χρονιά, αλλά και τη λήψη απόφασης για επενδύσεις που θα διασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία του διυλιστηρίου, η λειτουργία του οποίου, όπως είπε, ταλαιπωρείται από τα προβλήματα ευστάθειας του δικτύου. Μέσα στη χρονιά η εταιρεία «θα πατήσει το κουμπί», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σιάμισιης, και για την πιλοτική επένδυση παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο διυλιστήριο της Ελευσίνας. Οσον αφορά τις δραστηριότητες της διύλισης και της εμπορίας, η εταιρεία σχεδιάζει μέσα στον επόμενο χρόνο να αυξήσει τις εξαγωγές της και σε νέες αγορές. Οι πωλήσεις της εταιρείας σε αγορές του εξωτερικού ξεπερνούν το 50% του συνόλου.
Σχετικά με τη δραστηριότητα των υδρογονανθράκων σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα αξιολογηθούν τα σεισμικά δεδομένα στις περιοχές Κρήτης και Ιονίου και ανάλογα με το αποτέλεσμα θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν ερευνητικές γεωτρήσεις ή αν θα αποχωρήσουν. Για πρώτη φορά πάντως ο κ. Σιάμισιης αναφερόμενος στη συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν περιορίστηκε μόνο στο φυσικό αέριο. «Αποφασίσαμε να διερευνήσουμε τις δύο αυτές περιοχές κυρίως ως προς το φυσικό αέριο, αλλά όταν κάνεις έρευνες ποτέ δεν ξέρεις αν θα βρεις μόνο φυσικό αέριο», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο και το πετρέλαιο. Για το 2023 ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι δεν θα είναι μια τόσο καλή χρονιά όσο το 2022 και όσον αφορά τη φορολογία είπε ότι μετά και την εισφορά αλληλεγγύης ύψους 300 εκατ. ευρώ, το συνολικό ποσό που θα καταβάλει η εταιρεία στο κράτος για το 2022 φτάνει τα 500 εκατομμύρια.
Για τη χρήση 2022 η γενική συνέλευση ενέκρινε διανομή μερίσματος ύψους 1,15 ευρώ ανά μετοχή, από τα οποία 0,65 ευρώ έχουν ήδη διανεμηθεί. Το υπόλοιπο του μερίσματος, 0,50 ευρώ, έχει ημερομηνία αποκοπής 28.6.2023 και ημερομηνία διανομής 5.7.2023.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News