Green Economy Τετάρτη 31/05/2023, 20:03
GREEN ECONOMY

Μπαράζ εξαγορών στην πράσινη ενέργεια – Τα σχέδια των εταιρειών και οι επόμενες κινήσεις

Μπαράζ εξαγορών στην πράσινη ενέργεια – Τα σχέδια των εταιρειών και οι επόμενες κινήσεις

Μια άνευ προηγουμένου κινητικότητα επικρατεί στην ελληνική αγορά ΑΠΕ με χαρτοφυλάκια εκατοντάδων «πράσινων» μεγαβάτ να αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστές, οι εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι που ενισχύουν διαρκώς την παρουσία τους στην αγορά, ενώ αρκετά ξένα funds βλέπουν ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.

Επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της Καθημερινής, η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, την πρώτη εξαγορά της στο εξωτερικό, μέσω της θυγατρικής της HELLENiQ RENEWABLES. Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα σε λειτουργία, ισχύος 15 MW, τα οποία βρίσκονται στην επαρχία της Λευκωσίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Καθημερινή, η HELLENIQ ENERGY βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Lightsource bp που διαθέτει φωτοβολταϊκά 640 MW, ενώ η ΔΕΗ μετά την εξαγορά της Enel Ρουμανίας εξετάζει νέες κινήσεις σε Βουλγαρία και Σερβία. Επίσης, μετά τη μεγάλη εξαγορά του κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, η Motor Oil προχώρησε πρόσφατα στην εξαγορά –μέσω της More– του 51% 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW. Η αγορά αναμένει την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στην Ελλάδα από το fund Macquarie και κυρίως την εξαγορά της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας ΑΠΕ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, από το αυστραλιανό fund First Sentier.

Χαρτοφυλάκια εκατοντάδων μεγαβάτ στον τομέα των ΑΠΕ συνεχίζουν να αλλάζουν χέρια, αναδιαμορφώνοντας συνολικότερα τον χάρτη της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, αφού πρωταγωνιστές σε αυτές τις συναλλαγές είναι κατά βάση εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι που επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ για να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην πράσινη παραγωγή. Ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον ξένων funds που βλέπουν στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ευκαιρίες για υψηλές αποδόσεις.

Τα διυλιστήρια

Τον τόνο της νέας αυτής φάσης που έχει εισέλθει η αγορά των ΑΠΕ, έδωσε η εξαγορά πέρυσι του πράσινου χαρτοφυλακίου της Ελλάκτωρ από τη Motor Oil, η οποία έφερε το διυλιστήριο της Κορίνθου στη δεύτερη θέση του κλάδου των ΑΠΕ μετά την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 800 MW και έργα υπό κατασκευήν άνω των 2,3 GW. Σε συνέχεια αυτής της επιθετικής κίνησης η Motor Oil αιφνιδίασε για δεύτερη φορά, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα συμφωνία εξαγοράς του 75% της Unagi από τη θυγατρική της More. Με την εξαγορά αυτή η More απέκτησε τον έλεγχο του 51% 16 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 1,9 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και παράλληλα κατέστη συνεταίρος με τη ?ΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία είχε αποκτήσει πέρυσι τον έλεγχο του 49% των ίδιων πάρκων.

Από τον κλάδο των διυλιστηρίων φαίνεται ότι θα είναι και η επόμενη ηχηρή εξαγορά, παρότι εδώ και πολλούς μήνες προχωράει με αργούς ρυθμούς η ολοκλήρωση της εξαγοράς του 50% του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ελλάδα από το αυστραλιανό fund Macquarie και η πώληση της TΕΡΝΑ Eνεργειακής. Η HELLENIQ ENERGY έχει επισήμως διά του επικεφαλής της Aνδρέα Σιάμισιη εκφράσει το ενδιαφέρον της για εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.

Στη σημερινή ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η εξαγορά στη Λευκωσία σηματοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στο κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στην κυπριακή αγορά και αποτελεί την πρώτη επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για τον Όμιλο HELLENiQ ENERGY εκτός Ελλάδος.
Πληροφορίες φέρουν την HELLENIQ ENERGY να βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με την Lightsource bp. Η βρετανική πολυεθνική στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50% ο πετρελαϊκός κολοσσός της BP διαθέτει στην Ελλάδα ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 640 MW τα οποία έχει εξαγοράσει από την ελληνική εταιρεία Kiefer, εκ των οποίων τα 225 MW είναι υπό κατασκευήν.

Η HELLENIQ ENERGY στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει χαράξει μέσω του προγράμματος Vision 2025 στοχεύει να ανεβάσει την ισχύ από ΑΠΕ στο 1 GW από 341 MW σήμερα. Εκτός από το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας υπάρχει και ένα αιολικό πάρκο, ενώ στο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο των 3,1 GW το 55% αφορά φωτοβολταϊκά πάρκα, το 19% αιολικά και το 27% μονάδες αποθήκευσης.

Οι επόμενες κινήσεις των δύο διυλιστηρίων αναμένονται στην αγορά των Βαλκανίων, όπου υπάρχουν διασυνδέσεις, στην οποία στρέφονται και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ με την είσοδό της στη Ρουμανία μέσω της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου της Enel. Η ΔΕΗ εξετάζει επίσης νέες εξαγορές στη Βουλγαρία και στη Σερβία, ενώ μέσα στο 2022 η θυγατρική της ?ΕΗ Ανανεώσιμες προχώρησε στην εξαγορά των αιολικών της Volterra στην Ελλάδα, και λίγο πριν εκπνεύσει το έτος στην εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών περίπου 210 MW της Mytilineos στη Ρουμανία καθώς και μικρού χαρτοφυλακίου (αιολικά και φωτοβολταϊκά) της Piraeus Equity Partners στην Ελλάδα.

Οι Αυστραλοί

Θέμα χρόνου είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, και η αλλαγή χεριών του χαρτοφυλακίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ με εγκατεστημένη ισχύ 895,3 MW και περισσότερα από 1,2 GW έργων υπό κατασκευήν και άλλο 1,1 GW σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, φέρεται να βρίσκεται πολύ κοντά στο κλείσιμο οριστικής συμφωνίας με το αυστραλιανό fund First Sentier.

Eνα ακόμη αυστραλιανό fund, η Macquarie που ελέγχει το 49% του ?Ε??ΗΕ και έχει ήδη μπει στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ με την εξαγορά 100 MW φωτοβολταϊκών στη Δράμα και ενός χαρτοφυλακίου 3 GW έργων υπό ανάπτυξη, είναι έτοιμο να ενισχύσει την παρουσία του στην ελληνική αγορά. Η συμφωνία για την εξαγορά του 50% του χαρτοφυλακίου της Enel Green Power στην Ελλάδα θεωρείται κλεισμένη πριν από το Πάσχα. Το ντιλ περνάει αυτό το διάστημα υπό τον επανέλεγχο της νέας διοίκησης του κ. Φλάβιο Κατάνεο που διαδέχτηκε τον κ. Φραντσέσκο Σταράτσε. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν η συμφωνία να καταλήξει και στην εξαγορά του 100% του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Enel.

Η Enel Green Power διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 481 MW. Περίπου 368 MW είναι αιολικά πάρκα, 94,2 MW φωτοβολταϊκοί σταθμοί και 19,3 MW υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Με την ολοκλήρωση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στην Κοζάνη αναμένεται να αυξήσει φέτος την εγκατεστημένη ισχύ στα 550 MW, ενώ το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο προσεγγίζει το 1,5 GW.

Ώριμα έργα ΑΠΕ στην ελληνική αγορά βολιδοσκοπούν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλα μεγάλα ονόματα διεθνών funds που δεν έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα  στην Ελλάδα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

HELLENiQ ENERGY: Εξαγόρασε 2 φωτοβολταϊκά πάρκα 15 MW – Πρώτη επένδυση ΑΠΕ εκτός Ελλάδας

Μotor Oil: Νέο deal στις ΑΠΕ – Εξαγόρασε το 75% της Unagi

Aγορά ενέργειας: «Έσπασε» εννέα ρεκόρ το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News