Green Economy Πέμπτη 18/05/2023, 13:19
GREEN ECONOMY

Εκπομπές ρύπων: Γιατί έπεσαν ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των lockdowns

Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κυμάνθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στην Ευρώπη στις αρχές του έτους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βιομηχανία

Εκπομπές ρύπων: Γιατί έπεσαν ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των lockdowns

Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο κυμάνθηκαν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα στην Ευρώπη στις αρχές του έτους από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τη βιομηχανία, χαμηλότερο και από την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας, καθώς οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ισχυρή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών μειώνουν τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα.

Οι εκπομπές από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανικές δραστηριότητες που καλύπτονται από το σύστημα ανώτατου ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μειώθηκαν κατά 13% τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας γεωαναλυτικής Kayrros SAS. Μάλιστα, η ποσότητα των περίπου 400 εκατομμυρίων τόνων CO2 που παρήχθησαν την εν λόγω περίοδο ήταν ελαφρώς μικρότερη και από την ποσότητα που είχε παραχθεί στις αρχές του 2020, όταν είχαν τεθεί σε ισχύ οι περιορισμοί της πανδημίας.

Εκπομπές ρύπων: Γιατί έπεσαν ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των lockdowns-1

Ένα μέρος της μείωσης των εκπομπών μπορούν να αποδοθούν στις αυξημένες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, αλλά ένας άλλος κύριος λόγος είναι η κατακόρυφη μείωση της ζήτησης από τις βιομηχανίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας.

Παρότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι σαφώς μειωμένες από τα περσινά υψηλά, η μείωση των εκπομπών σε επίπεδα χαμηλότερα από την περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία είχε κλείσει λόγω του κορονοϊού είναι ένα σημάδι ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δεν έχουν ακόμα περάσει.
«Η βιομηχανία κατεβάζει ρυθμούς ή κλείνει», δήλωσε ο Andreas Gandolfo, αναλυτής στο BloombergNEF. «Η βιομηχανία ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος μέρος των εκπομπών και η βιομηχανία μετατοπίζεται εκτός Ευρώπης λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας».

Ενώ οι μέσες τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου στο ένα τρίτο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές στα ύψη, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες από το επίπεδο από το 2019. Αυτό αποδείχθηκε δυσβάσταχτο για τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Οι βιομηχανίες χημικών ανέφεραν πτώση 15% στην παραγωγή του πρώτου τριμήνου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού οργανισμού VCI.

Εκπομπές ρύπων: Γιατί έπεσαν ακόμα και κάτω από τα επίπεδα των lockdowns-2

Παράλληλα, η αγορά των ΑΠΕ έχει κορυφωθεί φέτος, κυρίως λόγω της ισχυρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες. Σε σύνολο, η παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικές πηγές αντιπροσώπευαν μεγαλύτερο μερίδιο του ενεργειακού μείγματος της ΕΕ τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 από την παραγωγή ενέργειας όλων των σταθμών που καίνε ορυκτά καύσιμα.

Μάλιστα, ορισμένες χώρες σημείωσαν ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας, παρόλο που η τεχνολογία αποδίδει καλύτερα το καλοκαίρι, όταν ο ήλιος είναι ισχυρότερος και οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Η Πορτογαλία, επί παραδείγματι, παρήγαγε περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής της ενέργειας από ηλιακούς συλλέκτες για πρώτη φορά τον Απρίλιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κόστισε στη χώρα ο πανικός των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο

Μυτιληναίος στο Bloomberg: Μεγάλη συμφωνία για ΑΠΕ στη Β. Αμερική

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News