Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία ζητούν τη στήριξη της ΕΕ για την ανάπτυξη έργων υδρογόνου
Η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία πίεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει ένα σύμπλεγμα έργων υποδομής για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου που εισάγεται από τη Βόρεια Αφρική, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας αγοράς στην Ευρώπη για το καύσιμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Η Ευρώπη προσπαθεί να επεκτείνει την παραγωγή και τις εισαγωγές ανανεώσιμου υδρογόνου, ένα καύσιμο που παρασκευάζεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, στο οποίο ποντάρουν οι χώρες για να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων σε βιομηχανικές διαδικασίες όπως η παραγωγή χάλυβα αναφέρει το Reuters.
Οι υπουργοί της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα, δίνοντας την πολιτική υποστήριξή τους σε μια ομάδα έργων υδρογόνου που μέσω του PCI (καθεστώς έργων κοινού ενδιαφέροντος) θα τους δώσει πρόσβαση σε ορισμένα κονδύλια της ΕΕ και ταχείες άδειες.
Οι υπουργοί με την κίνησή τους αυτή, ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλλες να αποδώσουν στα έργα καθεστώς προτεραιότητας.
«Η ανάπτυξη των υποψήφιων έργων θα συμβάλει στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής, ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία είδε το Reuters.
Τα έργα που ζητούν στήριξη περιλαμβάνουν τον σχεδιαζόμενο αγωγό υδρογόνου της Gas Connect Austria μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και Σλοβακίας. Μια άλλη πρόταση προβλέπει τη μετατροπή ενός αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει κατά πλειοψηφία στην ιταλική εταιρεία Snam και εκτείνεται από την Ιταλία μέσω της Αυστρίας στη Σλοβακία, ώστε να μεταφέρει αντί αυτού υδρογόνο.
Η προτεινόμενη υποδομή θα συνέδεε τους ευρωπαϊκούς κόμβους ζήτησης υδρογόνου -π.χ. εργοστάσια- με εισαγωγές ανανεώσιμου υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική και θα συνέβαλε στην οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου υδρογόνου, αναφέρεται στην επιστολή.
Η προώθηση των έργων έρχεται καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως εναλλακτική λύση στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Με μια σειρά τομέων να εξετάζουν τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου ως έναν τρόπο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, η ζήτηση της Ευρώπης για το καύσιμο αναμένεται να ξεπεράσει την τοπική προσφορά, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν εισαγωγές.
Η ΕΕ θέλει να παράγει 10 εκατομμύρια τόνους ανανεώσιμου υδρογόνου και να εισάγει άλλα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2030.
Άλλα έργα υδρογόνου σχεδιάζονται για τη νότια Ευρώπη. Ένας προτεινόμενος αγωγός «BarMar» θα διακινεί από το 2030 υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, με στόχο τη μεταφορά 2 εκατομμυρίων τόνων ετησίως.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News