Μ. Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης είναι μπροστά μας
Απαιτούνται διεθνείς διασυνδέσεις για να γίνει η Ελλάδα εξαγωγική δύναμη πράσινης ενέργειας σημείωσε ο κ. Μανουσάκης και αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης και στον τρόπο αντιμετώπισής τους.
Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε μία ισχυρή εξαγωγική δύναμη πράσινης ενέργειας, με αναγκαία προϋπόθεση την ανάπτυξη νέων διεθνών διαδρόμων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που σχεδιάζονται ήδη με επίκεντρο τη χώρα μας. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά τη σημερινή του τοποθέτηση στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ επανέλαβε με έμφαση ότι «οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και τα επόμενα χρόνια είναι συνυφασμένες με την ενεργειακή μετάβαση και δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά είναι κοινές για όλα τα κράτη που διανύουν επίσης αυτή τη μεταβατική περίοδο».
Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να καταστεί εξαγωγική δύναμη καθαρής ενέργειας με δεδομένη την ανάγκη περικοπών της πλεονάζουσας πράσινης παραγωγής σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης, ο κ. Μανουσάκης απάντησε ότι: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητάμε για την πράσινη μετάβαση. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι θα υπάρξει εκ των πραγμάτων ένα κενό ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση και μέχρι να ολοκληρωθεί η ενεργειακή μετάβαση. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να ωριμάσουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ώστε η πράσινη ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα να μπορεί να αξιοποιείται και να μην περικόπτεται αναγκαστικά, όπως συμβαίνει σήμερα, και θα συμβαίνει με εντονότερο ρυθμό και τα επόμενα χρόνια μέχρι να ωριμάσουν οι τεχνολογίες αποθήκευσης».
Ανέφερε επίσης ότι «θα χρειαστούμε τεχνολογίες αποθήκευσης και πίσω από το ρολόι», προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευσταθή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος σε συνθήκες αυξημένης διείσδυσης ΑΠΕ. «Τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα. Δεν χρειάζονται ούτε υπερβολικοί πανηγυρισμοί ούτε φυσικά φόβος, αλλά η εγρήγορση όλων με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες αναταράξεις το επόμενο διάστημα» επεσήμανε, και κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεχή συνεργασία ώστε να ξεπεραστούν οι τεχνολογικές προκλήσεις σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση.
Ως έναν συμπληρωματικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος της πλεονάζουσας πράσινης παραγωγής στην Ελλάδα που έχει, όπως είπε, «εξαιρετικό αιολικό και ηλιακό δυναμικό», ο κ. Μανουσάκης ανέδειξε «τη δημιουργία ισχυρών διαδρόμων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στη χώρα μας και τα γειτονικά κράτη καθώς και τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου. Επιπλέον τόνισε πως «είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν και ηλεκτρικοί διάδρομοι από τη νότια προς τη βόρεια Ευρώπη προκειμένου και να εξάγεται η πράσινη ενέργεια που παράγεται στις χώρες του νότου αλλά και να μεταφέρεται πράσινη ενέργεια από τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ήδη η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές καθαρής ενέργειας, προσπαθώντας να απεξαρτηθεί το συντομότερο δυνατόν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι «είναι κρίσιμο η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται στη χώρα μας να μπορεί να φτάνει και στο κέντρο της Ευρώπης», και έκανε γνωστό ότι για το θέμα αυτό ο Διαχειριστής βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ, έργα που θα καταστήσουν τη χώρα μας έναν κρίσιμο ενεργειακό κόμβο που θα συνδέσει την Ευρώπη με τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αντίστοιχα. Σημαντική ώθηση στην εξαγωγική δυνατότητα της Ελλάδας θα δώσουν και οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζει ο Διαχειριστής σε συνεργασία με όλα τα γειτονικά κράτη. Η δεύτερη διασύνδεση με τη Βουλγαρία βρίσκεται στην τελική ευθεία της κατασκευής της. Μέσα στην επόμενη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει και η νέα διασύνδεση με την Ιταλία, ενώ παράλληλα ωριμάζουν οι νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News