Έρευνα: Ο πολυτελής τρόπος ζωής οδηγεί σε κρίσεις νερού στον αστικό ιστό
Οι πισίνες μεγάλων διαστάσεων, οι κήποι που ποτίζονται σε καθημερινή βάση και τα πολυτελή αυτοκίνητα που πλένονται συνεχώς, αποτελούν βασικό μοχλό των κρίσεων του αστικού νερού, σύμφωνα με νέα μελέτη που απαιτεί μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Αναλυτικότερα, για τη μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Sustainability και μελέτησε το Cape Town, οι ερευνητές χώρισαν τον αστικό πληθυσμό της πόλης της Αφρικής, σε πέντε κοινωνικές ομάδες και στη συνέχεια μοντελοποίησαν την κατανάλωση νερού τους.
«Παρόλο που αντιπροσωπεύουν μόνο το 1,4% και το 12,3% του συνολικού πληθυσμού, αντίστοιχα, οι ελίτ και οι ομάδες ανώτερου μεσαίου εισοδήματος χρησιμοποιούν μαζί περισσότερο από τη μισή (51%) ποσότητα του νερού που καταναλώνει ολόκληρη η πόλη», ανέφερε η έρευνα.
«Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και όσοι ζουν σε παράγκες, αποτελούν μαζί το 61,5% του πληθυσμού του Cape Town, αλλά καταναλώνουν μόλις το 27,3% του νερού της πόλης».
Οι συνέπειες μιας τέτοιας ανισορροπίας είναι σοβαρές, σύμφωνα με την ανάλυση.
«Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν το επιχείρημα ότι η οικιακή κατανάλωση νερού σε αστικές περιοχές με ανισότητες, όπως το Cape Town είναι πιθανό να καταστεί μη βιώσιμη ως αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης μεταξύ των προνομιούχων κοινωνικών ομάδων», ανέφερε.
«Συγκεκριμένα, η προνομιακή κατανάλωση νερού είναι μη βιώσιμη, διότι βραχυπρόθεσμα, χρησιμοποιεί δυσανάλογα το διαθέσιμο νερό για ολόκληρο τον αστικό πληθυσμό,» πρόσθεσε.
Μακροπρόθεσμα, η έκθεση περιέγραψε αυτό που αποκάλεσε προνομιακή κατανάλωση ως περιβαλλοντική απειλή για την κατάσταση των τοπικών πηγών νερού, όπως μεταδίδει το CNBC.
Η περίληψη της έκθεσης ανέφερε ότι το Cape Town, με την «εξαιρετικά άνιση μητροπολιτική του περιοχή», χρησίμευσε ως παράδειγμα για να καταδείξει πώς η μη βιώσιμη χρήση νερού από την ελίτ μπορεί να επιδεινώσει τις αστικά υδάτινες κρίσεις τουλάχιστον όσο η κλιματική αλλαγή ή η πληθυσμιακή αύξηση.
Ως εκ τούτου, η μελέτη προτείνει μια νέα προσέγγιση για τη διατήρηση των υδάτινων πόρων, που επικεντρώνεται στην «αλλαγή των προνομιούχων τρόπων ζωής, τον περιορισμό της χρήσης του νερού για ανέσεις και την αναδιανομή του εισοδήματος και των υδάτινων πόρων πιο ισότιμα».
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, 2 δισ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες πόσιμου νερού το 2020.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Lamborghini: Απίστευτη ζήτηση από πλουσίους για το υβριδικό μοντέλο της
Το ακριβότερο αρχοντικό του Λονδίνου πωλείται για 74 εκατ. δολάρια – Δείτε πώς είναι μέσα
Ζητείται πρίγκιπας για παραμυθένιο σύγχρονο κάστρο – Πωλείται αντί 19,7 εκατ. δολαρίων