Υπό εξέταση οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Ανοιχτό το ενδεχόµενο για το τέλος των επιδοτήσεων στα τιµολόγια ρεύµατος άφησε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στην οµιλία του στο Power & Gas Forum αναφερόµενος στις τιµές ρεύµατος σηµείωσε ότι πέφτουν γιατί πέφτει η τιµή του φυσικού αερίου και εκτίµησε ότι δεν είναι βέβαιον ότι θα συνεχιστεί αυτή η πτώση.
Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις σηµείωσε ότι η κυβέρνηση επιδότησε για µια τιµή-στόχο στα 16 λεπτά/ΚWh, στην οποία έχουν ήδη φθάσει τα τιµολόγια και άρα θα κρίνει αν χρειάζεται επιδότηση στο εξής. «Να έχουµε στο µυαλό µας ότι µπορεί ο επόµενος χειµώνας να είναι δύσκολος, άρα να είµαστε συγκρατηµένοι και νοικοκυρεµένοι», τόνισε σχετικά.
Υπέρ της σταδιακής επαναφοράς της αγοράς ενέργειας σε κανονική λειτουργία τάσσονται και τα στελεχή των εταιρειών. «Είμαστε σε μια αγορά με έντονη κρατική παρεμβατικότητα που είναι και θα είναι πάντα ρυθμιζόμενη» ανέφερε στο ίδιο συνέδριο χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Χρήστου, Διευθυντής Νομικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων της Ζενίθ, προτείνοντας σταδιακή απόσυρση των μέτρων ώστε να γίνει η αγορά και πάλι κλασικά ρυθμιζόμενη αγορά. «Έχει ξεκινήσει ο διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε.
«Θεωρώντας ωστόσο πως η διαδικασία εξόδου από την ενεργειακή κρίση έχει εκκινήσει, όλα τα έκτακτα μέτρα τα οποία υιοθετήθηκαν από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των ασφυκτικών συνθηκών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο 2021-2022 στο χώρο της ενέργειας θα πρέπει να αρθούν και μάλιστα, αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε ο Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της NRG
«Δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις αγορές σε συνθήκες πολέμου» σημείωσε ο Ηρόδοτος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Εμπόρων και Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΕΠΗΕ.) «Θέλουμε την καλή λειτουργία της αγοράς, δεν μας προβληματίζει η πολυπλοκότητα. Χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλαίσιο και αγορές ανοικτές χωρίς διακρίσεις», συμπλήρωσε.
«Οι έκτακτες καταστάσεις αναγκάζουν τη λήψη έκτακτων μέτρων αλλά κατά την ομαλοποίηση πρέπει να γίνεται ανάσχεσή τους» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνικού Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και Γενικός Διευθυντής της Ήρων, κ. Λουκάς Δημητρίου.
Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Στο μεταξύ, αναφερόµενος στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα (ΕΣΕΚ) ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να κατατεθεί έως τα τέλη 2023 στην Κοµισιόν και σηµείωσε ότι αυτό που παρουσιάστηκε το προηγούµενο διάστηµα ήταν βασικές αρχές και όχι το αναθεωρηµένο σχέδιο, το οποίο, όπως είπε, θα έχει κάποιες αλλαγές µετά τις τελευταίες συζητήσεις στην Ε.Ε., καθώς περιορίστηκαν οι στόχοι.
Στόχος είναι το αναθεωρηµένο ΕΣΕΚ να προβλέπει τις απαραίτητες πολιτικές που µπορούν να υλοποιηθούν, είπε η γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από το ίδιο βήµα. «Προσωπικά δεν θέλω να έχω θέσει υπερφιλόδοξους στόχους που θα αποδειχθεί το 2030 ότι δεν µπορούσαν να υλοποιηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
«Προς απόσυρση» οι κρατικές επιδοτήσεις όσο οι τιμές φυσικού αερίου μένουν χαμηλές
Επιδότηση ρεύματος: Πόσα γλυτώνουν τα νοικοκυριά τον Μάρτιο – Παραδείγματα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News