Και Γάλλοι στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αφρικής
Το έργο GAP θα «ενώνει» ενεργειακά την Αίγυπτο με την Κρήτη.
Την είσοδο και γαλλικών επενδυτικών συμφερόντων στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αφρικής (GAP), μετά την αμερικανική εταιρεία McDermott International, προανήγγειλαν χθες σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους στελέχη της εταιρείας Eunice, που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός πρώην γερουσιαστής Αντρέας Μποργκέας, που ανέλαβε από τον Ιανουάριο καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου του έργου GAP, στην πρώτη του συνάντηση χθες με εκπροσώπους του Τύπου ανακοίνωσε ότι την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στο Κάιρο όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με εταιρικά σχήματα γαλλικών συμφερόντων τα οποία ενδιαφέρονται για την είσοδό τους στο project. Οπως μάλιστα τόνισε ο αντιπρόεδρος του ομίλου Eunice Energy Group, «επ’ αυτού θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνω».
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο GAP θα διασυνδέει με δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 450 χλμ. και βάθους άνω των 4.000 μέτρων, το Matrut της Αιγύπτου με τον Αθερινόλακκο της Κρήτης. Μέσω των υποβρυχίων καλωδίων θα μεταφέρεται στην Κρήτη πράσινη ενέργεια ισχύος 2.000 MW από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 1,3 δισ. Μέσω μιας δεύτερης διασύνδεσης, που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Eunice και η οποία θα συνδέει την Κρήτη με το Λαύριο, το ήμισυ σχεδόν της πράσινης ενέργειας που θα μπαίνει στην Κρήτη θα μεταφέρεται στο ηπειρωτικό σύστημα της χώρας. Το κόστος της δεύτερης αυτής διασύνδεσης ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
To έργο GAP δεν είναι ανταγωνιστικό της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, GREGY – Elica Interconnector, που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου, υποστήριξε ο κ. Μποργκέας. «Ο ανταγωνισμός είναι με τις Βρυξέλλες προκειμένου το έργο να πετύχει ικανοποιητική βαθμολογία για την ένταξή του στη λίστα των PCI (Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος) και PMI (Εργα Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος) τα οποία στηρίζει χρηματοδοτικά η Κομισιόν προκειμένου να πετύχει τους στόχους της για την ενεργειακή πολιτική και το κλίμα», είπε ο κ. Μποργκέας, ο οποίος έχει ξεκινήσει τις επαφές στις Βρυξέλλες σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γεωπολιτική σημασία του έργου και τη στήριξη που αυτό έχει από τις ΗΠΑ και αναγνώρισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος στη ΝΑ Μεσόγειο.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News